Здраве и красота

Защо глезените ми са дебели?

Каква може да е причината за подутите глезени, освен генетична?

07.02.2015г. / 08 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Някои жени имат доста широки глезени. В много случаи това е генетично обусловен дефект, който разваля изящната форма на женския крак. Но какво да се прави – с природата не можем да се борим.

Има обаче още други причини, поради които може да се появи проблемът „дебел глезен“. Той говори за различни състояния, на които трябва да се обърне внимание.

Какви могат да са причините за изравняване на глезените?

Повишаване на теглото

Когато качите прекалено много килограми или не са толкова много, но са качени рязко, може да се появи подобно изравняване на глезените. Краката са склонна към напълняване част от тялото. Случва се мастна тъкан да се натрупа и около глезените и прасците.

Важно е да се правят упражнения редовно и да се спазва здравословна диета, за да се премахнат мастните натрупвания около глезена и прасеца.

Гени

Разбира се, човек трудно може да върви срещу гените си. Формата на тялото се определя от наследствеността и затова някои хора просто имат по-широки глезени. Това не означава, че не можете да правите упражнения за извайване на краката. Насочете усилията си в тази посока.

Задържане на течности

Друга причина за удебеляване на областта около глезените е задръжката на течности в организма. Тя се дължи най-често на увеличен прием на натрий, който кара тялото да абсорбира и задържа водата.

Това прави краката ви подути, тъй като от тях най-трудно се оттичат течностите. Трябва сериозно да се пораздвижите, за да изведете натрупаните в тялото течности.

Бременност

По време на бременността много често се случва тялото да задържи течности. Циркулацията на кръвта е затруднена и това причинява натрупване на течност около глезените. Важно е да се направи консултация с наблюдаващия бременността лекар, за да се изключат някои състояния.

След раждането обикновено глезените връщат постепенно старата си форма.

Свързани статии

Лекарства

Някои антидепресанти, хормонални лекарства, медикаменти за контролиране на кръвното налягане, противозачатъчните хапчета, могат да причинят подуване на глезените. В такива случаи е добре да се замести терапията с друга, за да се избегне задръжката на течности. Тя не е никак безобидна за организма.

Здравословни проблеми

Образуването на съсиреци, сърдечносъдови заболявания, заболявания на черния дроб, бъбречна недостатъчност са все сериозни причини за поява на отоци по глезените.

Ако се появят и придружаващи симптоми като гадене, умора, главоболие, болки в тялото, трябва да посетите лекаря си незабавно.

Коментирай