Здраве и красота

Букет от билки, намаляващи артритните болки

Една от най-ефикасните е алое вера

10.02.2015г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Неразположенията в следствие на артрит могат да нарушат нормалния ритъм на живот. В желанието си да намалим болката и подуването на ставите, освен медикаментите, предписани ни от лекуващия лекар, търсим и алтернативни решения, които могат да помогнат.

Някои билки имат противовъзпалителни свойства, които намаляват неразположенията, свързани с ревматоидния артрит. Ето някои от тях.

Алое вера

Алое вера е една от най-често използваните билки в алтернативната медицина. Известна със своите лечебни свойства, тя често се прилага при кожни изгаряния, акне, екземи и други. Ако страдате от ставни болки, задължително добавете в домашната си аптечка гел от алое вера.

Прилагайте го всекидневно върху засегнатите места, за да намалите възпалението и болката. По желание към ежедневните напитки може да добавите и сок от алое вера, който се предлага в биомагазините и големите супермаркети.

Босвелия

Босвелия е друга чудесна билка, отглеждана предимно в Индия, която има противовъзпалителни свойства. Наричана е още тамяново дърво и е част от аюрведа. Лечебната сила на босвелия се извлича от ароматните смоли, които дървото отделя.

При артритни болки тя се прилага локално върху засегнатите места под формата на етерично масло, хранителна добавка или крем съдържащ босвелия. Има способността да въздейства върху левкотриените – вещества, атакуващи здравите стави при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

Котешки нокът

Котешкият нокът е друга противовъзпалителна билка, с която може да се намали подуването при артрит. Тя се използва за облекчаване на болки още от времето на инките. Традиционно, котешки нокът се прилага за усилване на имунната система.

През последните години, редица изследвания доказаха че съдържа мощни съединения, които могат да намалят възпалението в следствие на артрит.

Въпреки това, няма доказателства, че билката може да възпре по-нататъшното увреждане на ставите. Ако приемате медикаменти, бременна сте или кърмите, трябва да се консултирате с лекар преди да започнете с прием на билката.

Свързани статии

Евкалипт

Подобно на алое вера, евкалиптът приложен локално се използва за облекчаване на болката и отока в ставите.

Гръм-бог-лоза

Коренът на гръм-бог-лоза се използва в китайската медицина при автоимунни и възпалителни заболявания. Някои части на билката са силно отровни, затова винаги се допитвайте до специалист, който да ви посъветва как да я използвате.

Коментирай