Здраве и красота

Как да забавим стареенето на кожата

Дерматологът д-р Радина Денкова ни съветва

13.02.2015г. / 13 07ч.
Мария Дуковска
Как да забавим стареенето на кожата

Д-р Радина Денкова от клиника Aesthe Clinic разказва за един от негативните аспекти на стареенето – загубата на обем на лицето и съветва как да му противодействаме. 

Д-р Денкова, какви са причините за стареенето на кожата ни?

- Ще перифразирам небезизвестната мисъл „Човек дори добре да живее, остарява!”

Стареенето е естествен процес, в който участват външни и вътрешни фактори. Външните фактори, оказващи влияние на стареенето, са стресът, тютюнопушенето, прекомерното излагане на слънце или т. нар. фотостареене.

Вътрешните фактори, които предизвикват стареене на кожата, са земното притегляне на първо място, промените в костната структура на лицето, повтарящите се движения на определени мускулни групи, загуба на мастна тъкан и намалени нива на колаген и еластин в кожата. 

Какви са резултатите?

- Първите видими резултати  са в поява на ситни бръчици около очите. Това е зоната, която остарява първа, поради особеностите на структурите под кожата. Обемите в средната част на лицето започват да намаляват, оттам се променя и овалът на лицето, оформят се отпускания, хлътвания, лицевият контур не е така стегнат. Лицето от триъгълник с острия ъгъл надолу, в младежките години, се трансформира в триъгълник, обърнат вече с основата надолу. Появяват се сенки, които правят лицето да изглеждауморено, отпуснато и тъжно. 

Какви са начините за противодействие в такива случаи?

- Моята практика показва, че когато имаме налични всички тези признаци, които изброих по-горе, противодействието трябва да е комплексно, но усилията да са насочени в посока революмизация (връщане на изгубения обем). 

Какво означава това?

- Волюмизацията включва мерки – хирургически, с оръжията на естетичната дерматология или с подходящата козметика, които да възстановят загубените обеми в различни части на лицето (подчертавам да възстановят, а не да създадат нови обеми), така че то да възвърне предишния овал, да изпъне контурите и да придобие младежка свежест. 

Какви са най-честите техники и продукти, които използвате в тази насока?

- В ежедневната си практика най-често използвам Филъри на базата на хиалуронова киселина, за да моделирам лицето и да възстановя загубени обеми, колагенови стимулатори, които макар и по-бавно постигат същото. Накрая препоръчвам домашна грижа, която да работи в тази посока и да поддържа постигнатите резултати. 

Какви продукти за домашна грижа препоръчвате след завършване на процедурата?

- Преди всичко аз съм дерматолог и избирам внимателно това, което ще препоръчам на пациентите си, по отношение на чистота, активни съставки, действие и ефективност. Обикновено дерматологичната козметика е с приоритети, тъй като тя може повече да гарантира защита от поява на алергични реакции, има една средна цена за качеството, което предлага и може да бъде намерена лесно от пациента в почти всички аптеки. 

Ще се ангажирате ли с продукт или серия, която най-добре работи по отношение на волюмизацията на лицето?

- Да, бих се ангажирала с новата серия на Eucerin Volume-Filler, която е създадена да подпомага процесите на възстановяване и поддържане на добри обеми, да хидратира добре кожата и да поддържа колагеновите нива. 

За коя възрастова група пациенти бихте препоръчали серията?

Volume-Filler серията е предназначена за зряла кожа, т.е. за дами и господа след 45 години. Това е възрастта, когато обемите най-видимо започват да се губят и процеситена стaреене са вече налице. 

С какво тази козметика помага за запазване на обема в кожата на лицето?

- С активните си съставки: Хиалуроновата киселина, която хидратира добре кожата и ѝ дава блясък и влажност, с Олигопептидите, извлечени от анасон, които стимулират производството на колаген в долните нива на кожата и я поддържа стегната и контурирана. Серията съдържа и една революционна съставка – Магнолол.

Високоефективният Магнолол увеличава размера и броя на клетките, даващиобем. Магнололът е активна съставка, извлечена от кората на дървото магнолия.

Стимулира секрецията на био-активно вещество, което увеличава синтеза на колаген иувеличава обема на кожните клетки, като по този начин възвръща формата на зони снамален обем. 

Кой от всички продукти в серията е предпочитаният от вас?

- Серията съдържа околоочен крем, дневен крем за суха и  смесена кожа, нощен крем и серум. Не мога да не призная, че моят фаворит е серумът, още повече, че лично гоизползвах около месец. Това, което забелязах веднага, е изключителнолеката текстура, която се нанася с удоволствие, финият ненатрапчив аромат, създаващ усещане за свежест и концентрацията на активните съставки, които за моята възраст вършат чудесна работа. 

Как бихте препоръчали да се ползват продуктите като съчетание?

- Най-добре е, ако има възможност пациентът, да ползва серума като основа върху него дневния крем и за зоната около очите -  околоочният Volume-Filler.

Ако нямат възможност за тази класическа комбинация, аз горещо препоръчвам продукт на избор да бъде серумът, особено след 40 г. 

 

Коментирай