Здраве и красота

Симптоми, подсказващи за артериални проблеми

Болка в краката

12.02.2015г. / 09 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт. Когато симптомите биват забелязани навреме и се предприеме адекватно лечение, се намалява рискът от последващи усложнения. Запушването на артерии е сериозно и потенциално опасно за живота състояние. Вижте няколко скрити признака, които подсказват за наличието на артериални проблеми.

Косопад

Загубата на коса невинаги се дължи на възрастта. Понякога косопадът е показател за наличието на някакъв здравословен проблем, като проблеми с артериите, например. Когато в кръвта има високи нива на триглицериди или лоши мазнини, това може да възпрепятства правилното кръвообращение, което може да причини косопад както при мъжете, така и при жените.

Еректилна дисфункция

Най-честите причини за появата на еректилна дисфункция са стрес, прием на медикаменти, заболявания, прием на алкохол и други. Когато постигането на ерекция е трудно или невъзможно, състоянието може да бъде признак на запушени артерии в областта на таза, което от своя страна представлява заплаха от инфарктно състояние.

Това е един от ранните признаци, подсказващи за запушени артерии и проблемът, установен навреме, може да бъде разрешен и да се намали рискът от появата на сърдечни проблеми.

Болка в краката

Внезапна или постоянна болка в областта на прасците, изпитване на дискомфорт при ходене, често изтръпване на краката и т. н. Това са едни от най-изявените симптоми на ранна болест на сърцето и изискват незабавна консултация със специалист.

Свързани статии

От изключителна важност е сърдечносъдовите заболявания да се диагностицират възможно най-рано, защото навременното и адекватно лечение може да помогне и да намали риска от по-нататъшни усложнения.

Недостиг на въздух

Недостигът на въздух и учестеното сърцебиене също са симптоми, които не бива да бъдат игнорирани. Обърнете внимание, когато спортувате, изкачвате стълби или ако без особени физически усилия изпитвате задух. Когато сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на организма, изпитваме недостиг на въздух или прекалена умора при физическо усилие.

Как да намалите риска от запушване на артериите?

Обърнете внимание на начина си на живот. Тютюнопушенето и приемът на алкохол увеличават риска. Спортувайте три пъти седмично, изключете от менюто си захарта, мазните храни, намалете солта. Храни, които са полезни за здравето на сърцето са риба, чесън, моркови, зелен чай и други.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Свободно време