Здраве и красота

Лечебното вълшебство на алое вера

Полезните свойства на алое вера за здравето

13.02.2015г. / 12 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Алое вера е изключително ценно лечебно растение, което се използва в народната медицина на много народи от векове. Това е така заради доказаните му лековити свойства.

Алоето принадлежи към семейството на лилиите, заедно с лука и чесъна. Различните части на растението се използват за различни цели.

Това толкова сочно и месесто растение е известно с полезните си действия за различни заболявания, както външни, така и вътрешни. Сокът от алое пречиства кожата, облекчава симптомите на менопауза и предменструален синдром, лекува дори вагиналната сухота.

Алоето е богато на витамини и минерали

Алое вера съдържа витамини А, В12, С и D. Освен тях то е богато на фолиева киселина, холин, калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед и манган.

Детоксикира организма

Сокът от алое вера е препълнен с важни и незаменими аминокиселини, витамини и минерали, което го прави перфектен прочистващ агент.

Свързани статии

Алоето помага за подобряване на храносмилането и премахва токсините от тялото. Сокът от прекрасното растение е идеално средство за природно детоксикиране на организма, успокояване на възпалението и облекчаване на затрудненията в храносмилането.

Укрепва имунната система

Алое вера съдържа имуностимулиращи полизахариди, които поддържат здравословното функциониране на имунната система. Възпаленията в организма, дори да са локални и малки, внасят хаос в имунната система и това намалява цялостните съпротивителни сили на организма.

Полезното растение помага за намаляване на възпалението, което повишава имунния отговор и пречи на вредните ефекти, които увреждат клетките.

Понижава холестерола и кръвната захар

Алоето и най-вече сокът от него помагат за понижаване нивата на лошия холестерол. Кръвната захар се влияе също много добре от приема на алое. Така не само се предпазвате от отключване на диабет, но и възпрепятствате качването на излишни килограми.

Подпомага растежа на косата

Естествените витамини и ензимни сокове в алоето насърчават растежа на косата и подобряват структурата на косъма.

Успокоява акнето и изгарянията

Прилагайте алое локално, когато сте пострадали от изгаряне. То има свойството да облекчава паренето и зачервяването. Освен това предпазва от поява на мехури.

Акнето също се повлиява много добре от алоето. Това е така заради противовъзпалителните му свойства. Сокът от алое вера хидратира кожата, стимулира производството на колаген и хиалуронова киселина.

Предпазни мерки

  • Консумирайте не повече от 3 до 6 супени лъжици сок от алое вера на ден. Можете да го смесвате с плодов сок или шейкове.
  • Чистият сок от алое не може да окаже отрицателно влияние върху организма. Това са митове. Вредно влияние имат преработените продукти с алое вера, тъй като в тях има добавен алоин – слабително вещество, което може да предизвиква диария ако се консумира в големи количества.
  • Ако имате някакви здравословни проблеми, консултирайте се с лекар, който да прецени дали алое е подходяща терапия за вас.
  • Важно е алоето да не се консумира по време на бременност и менструация. Също така, ако страдате от хемороиди или чернодробно заболяване не приемайте алое вера.
Коментирай