Здраве и красота

Зимни храни, които ускоряват метаболизма

В студените месеци обмяната на веществата има нужда от специална стимулация

19.02.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Метаболизмът е отговорен за това как тялото използва енергията, преобразувана от храната. Ако метаболизмът е затруднен или забавен, веществата се усвояват по погрешен начин. Затова здравословният метаболизъм е от особена важност за всички хора, най-вече в студените зимни дни, когато обмяната на веществата се забавя.

За да си гарантирате нормален метаболизъм през зимата е важно да консумирате някои храни, които в студения период ускоряват обмяната на веществата.

Сладки картофи

Сладките картофи са сред най-полезните зеленчуци през зимата. Заредени са с фибри, витамини от група В и магнезий, които ще спомогнат за ускоряване на метаболизма. Също така сладките картофи понижават гликемичния индекс и оставят усещане за ситост по-дълго време.

Бета-каротинът, съдържащ се в сладките картофи стимулира имунната система, което е допълнителен бонус през зимата, когато е сезонът на грипа и настинките.

Доматена супа

Една топла купичка доматена супа на ден ще ви помогне да стимулирате метаболизма си в студените зимни дни. Антиоксидантите в доматената супа помагат за извеждане на токсините от организма, които причиняват възпаления и заболявания в тъканите като по този начин насочват силите на организма в преработване на хранителните вещества, вместо към борбата с възпалителните процеси.

Свързани статии

Ябълки и круши

Ябълките и крушите са известни с положителното си действие по посока ускоряване на метаболизма. Те подпомагат загубата на тегло, затова е добре да похапвате по един от тези два плода по време на диета, но без да прекалявате, особено с крушите, защото те съдържат по-големи количества захари.

Ябълките и крушите съдържат големи количества пектин, който мощно спомага за редуциране на лошия холестерол в организма и ограничаване количествата на мазнините в тялото.

Ряпа

Ряпата е чудесен зеленчук за детоксикация. Тя помага на организма да се отърве от излишните токсини и течности. Ряпата и репичките съдържат огромни количества витамин С, който действа като естествен стимулатор на обмяната на веществата и стимулира имунната система.

Горещо какао

Горещото какао стимулира метаболизма по време на зимния сезон. Какаото е носител на големи количества антиоксиданти, които освен това спомагат и за подобряване на настроението. По тази причина се забавят и процесите на стареене, което е важно за работата на клетките.

Коментирай