Здраве и красота

Маточината ще ви изненада с многото си свойства!

Многобройните полезни действия на маточината за здравето

20.02.2015г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако се интересувате от полезните действия на билките, вероятно сте запознати с вълшебствата на маточината. Ако пък не, тогава ще се радваме да ви запознаем с нея.

Маточината има много причини да бъде често употребявана във вашето ежедневие заради благотворните си свойства. Тя може да помага в лечението на редица състояния, както и да намалява риска от поява на някои заболявания.

Срещу коремна болка

Маточината е от семейството на ментата, която знаем, че помага при стомашни болки. Затова маточината има подобни действия. За да облекчите спазмите и болките в коремната област, направете отвара от лайка и маточина.

Тя ще облекчи дискомфорта, газовете, киселините и предменструалните симптоми.

Херпес

Маточината съдържа химично вещество, наречено терпен, което има силни антивирусни свойства. Затова кремове и мехлеми с маточина помагат срещу херпес. Проучванията показват, че маточината е в състояние да облекчи и генитален херпес.

Инсомния

Ако страдате от безсъние, значи чаят от маточина е специално за вас. Можете да го обогатите като добавите лайка, глог или валериан. Този микс има незаменимо действие. Не само ще заспите бързо, но и ще се радвате на дълбок сън без кошмари.

Свързани статии

Пристъпи на тревожност

Маточината помага за успокояване на нервите. Ако ви се случва често да получавате пристъпи на тревожност, чаят от маточина ще ви помогне да релаксирате. Той съдържа розмаринова киселина и тритерпеноиди, които доказано повлияват симптомите на тревожност и безпокойство.

Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е една от най-страшните, що се отнася до разрухата на мозъка. Според проучванията, маточината има благотворен и успокояващ ефект върху пациенти с Алцхаймер.

Тя помага за подобряване на когнитивната функция, намалява поведенческите изблици, характерни за тази болест и е чудесна съпътстваща терапия.

Енергия

Ако се чувствате отпаднали и без енергия, маточината е насреща. Тя дава естествен тласък на енергийните нива. Просто нарежете няколко листенца маточина и ги потопете в топла вода. Оставете листата да се накиснат добре за около 10 минути. След това изпийте течността.

Този прекрасен чай е равностоен заместител на кафето и спокойно можете да започвате деня си с него.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )