Здраве и красота

Уж вегетариански храни, но не са

Чипс и хранителни добавки

20.02.2015г. / 10 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Да бъдеш вегетарианец означава да изключиш от менюто си червените меса, някои отказват и птичето месо, но хапват риба. Веганите изключват всички животински продукти от менюто си. Въпреки че не изглежда кой знае колко труден за спазване, вегетарианският начин на хранене трябва да осигури всички необходими хранителни елементи за поддържането на добро здраве.

Ако сте веган или вегетарианец, вероятно хапвате често банани, чипс, обичате бира и т. н. Но знаете ли че не всички храни и напитки, за които мислим, че са вегетариански в действителност са такива? Вижте един кратък списък.

Банани

Бананите са една от най-полезните храни, богати на калий, магнезий, витамини и други, но дали са на 100% подходящи за консумация от вегетарианци? От банановите плантации до пазара, плодовете изминават дълъг път. Крайният продукт, който ние получаваме са свежи и вкусни банани.

За да пропътуват цялото това разстояние и да останат свежи, бананите биват пръскани със спрей, който съдържа съединения, получени от обвивки на скариди и мидени черупки. Покритието, което се осигурява върху бананите е с цел да се забави процесът на узряване, покафеняване и омекване на плодовете.

Бира

Има много и разнообразни видове бира, но може да се окаже, че не всички са подходящи за консумация от вегетарианци. За производството на някои видове бира се използва мехур на риба като подобряващ агент, което означава, че премахва нежелани остатъци от процеса на варене на бирата.

Някои британски и американски брандове, специализирани в производството на любимата напитка, използват мехур от риба за филтриране на маята.

Чипс

Колко често поглеждате етикетите с хранителните стойности на опаковките на любимия чипс? Лошата новина е, че невинаги могат да бъдат описани всички съставки за направата на лакомството.

В голяма част от чипсовете с вкус на барбекю, пица и други се съдържа не растителна, а пилешка или друга животинска мазнина. Това означава, че консумираме не само чипс, а чипс с животински ензими.

Свързани статии

Портокалов сок

Някои видове портокалови сокове, които се предлагат на пазара, са обогатени не само с витамини, но и с омега-3 мастни киселини, които се добиват от аншоа, тилапи и сардини, освен ако са синтетични.

Добавки и витамини

Хранителните добавки и витамини, които приемаме допълнително са важни за нашето здраве и красота. Но ако спазвате вегетариански начин на хранене или сте вегани, трябва да обърнете внимание на това в какви капсули са поставени вашите добавки.

Цветните и продълговати гел капсули обикновено са направени от желатин, който се извлича при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода.

Снимка: freeimages

Коментирай