Здраве и красота

Шум в ушите? На какво се дължи?

Мозъчно сътресение или стрес

28.02.2015г. / 12 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Както с устните, със състоянието на носа и ушите, така и с вида на ноктите и много други признаци, човешкото тяло може винаги да подскаже когато има здравословен проблем. Кои са най-честите причини за появата на шум в ушите и на какво трябва да обърнете внимание?

Обърнете внимание на шума

Излагането на силен шум е една от най-честите причини за шум в ушите. Хората, които работят с шумни машини или обичайно слушат силна музика, излагат слуха си на висок риск. В случай че напоследък усещате шум в ушите, помислете за първоизточника, който го е провокирал. Време е за почистване.

Независимо че редовно почиствате ушите си, много често натрупването на ушна кал и образуването на така наречената „тапа“ може да бъде причина за намален слух, поява на шум в ушите, появата на странни шумове и т. н.

Когато забележите някои от тези неразположения е добре да се консултирате с лекар. При обстоен преглед и ако се налага, той ще почисти ушите ви и слухът ви ще бъде нормализиран.

Мозъчно сътресение

По време на спортни активности, нерядко при домакинска работа или по невнимание се случва да ударим главата си. Обикновено болката е краткотрайна, но понякога се появява трайно главоболие, световъртеж, гадене и шум в ушите.

Прием на медикаменти

Когато се налага да приемате медикаменти винаги е добре да четете листовката, която ги придружава. Много видове лекарства причиняват появата на шум в ушите, особено при по-високи дози.

Такива могат да бъдат определени антибиотици, антидепресанти и дори повишен прием на аспирин. Затова е добре да обърнете внимание и да информирате вашия лекар.

Отосклероза

Отосклерозата е наследствено заболяване, което се характеризира с това, че костта в средното ухо не расте нормално. Това може да доведе до шум в ушите и дори до загуба на слуха. Проблемът може да бъде разрешен чрез оперативна намеса. Ако знаете за такава фамилна анамнеза е важно да следите редовно здравето на ушите си.

Свързани статии

Намалете стреса!

Стресът и напрежението могат да напомнят за себе си по много начини. Ако в края на деня или в ситуации на напрежение, усещате шум в ушите или всеки лек звук ви се струва като много силен, това е знак да намалите стреса, както и приема на кофеинови напитки.

Време е за медицински преглед

Шумът в ушите, бученето, съпроводени понякога с болка, имат различен интензитет на проявление. Следете за това колко често изпитвате това неразположения и се консултирайте с вашия лекар. Това могат да бъдат симптоми на хипертония, диабет, дори на алергии.

Коментирай