Здраве и красота

5 етерични масла за медицински цели

Ще ви държат далече от лекарския кабинет

18.02.2015г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Етеричните масла от векове се използват с медицински цели. Те са подходящи и за разкрасяване, и за релакс, и за успокояване на нервите.

Някои масла имат по-изразени медицински въздействия. Употребата им ще ви помогне да посещавате лекарския кабинет доста по-рядко.

Масло от кедър

Етеричното масло от кедър е едно от първите масла, използвани някога за медицински цели. То има богат, дървесен аромат, който помага за емоционално успокояване, облекчаване на напрежението и тревожността.

Маслото от кедър има още антисептично, антисеборейно и стягащо свойство. Затова то се използва много широко в грижата за кожата и скалпа. Подходящо е при акне, пърхот, мазна кожа.

Портокалово масло

Маслото от портокал има невероятно свеж цитрусов аромат, който му придава ефективни качества срещу депресия. Портокаловото масло помага и при безсъние, нервно пренапрежение.

В комбинация с лавандулово масло, маслото от портокал помага и при емоционални проблеми.

Полезно е и при физически страдания, като стомашни спазми, запек и диария.

Масло от бергамот

Бергамотът е малък цитрусов плод с приятен аромат. Ако сте пили чай ърл грей ще се сетите какъв е ароматът му. Бергамотът придава незабравим мирис и вкус на този чай.

Маслото от бергамот помага при депресия. То е естествен антидепресант. В допълнение, маслото от бергамот помага при грипни и вирусни инфекции. Потиска симптомите дори при херпес, варицела, херпес зостер.

Свързани статии

Масло от лимонова трева

Лимоновата трева се използва често в тайландската кухня. Тя придава чудесен вкус и аромат на ястията.

Лимоновата трева се използва при главоболие, мускулни болки и стрес. Тя помага и при прекомерно изпотяване, включително на краката, защото има свойството да затваря порите на кожата.

Масло от копър

Етеричното масло, добито от семена на копър, е универсален лек срещу множество оплаквания. То балансира хормоните, успокоява симптомите на предменструален синдром и менопауза. В него се съдържат фитоестрогени, които имат балансиращ ефект при жени с ниски нива на естроген.

Маслото от копър помага и при гадене, стомашно разстройство, спазми, болки. Подходящо е за приготвяне на освежаваща и стягаща вода за уста, която облекчава разранени и кървящи венци.

Коментирай