Здраве и красота

Домашни лекове при диария

Как да успокоим разстроените черва?

05.03.2015г. / 10 43ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Диарията е много неприятен проблем. Може да сполети всеки по всяко време. Диария може да ви споходи при много различни обстоятелства. Някои храни предизвикват стомашни разстройства, както и комбинации между храни и неправилна последователност в храненето, например консумация на плодове след основно ястие.

Тежката диария може да се окаже истински сериозен проблем. При нея има риск от дехидратация, която може да доведе до бъбречна недостатъчност. В такива тежки случаи се налага спешна медицинска помощ.

Някои заболявания като болестта на Крон, улцерозен колит или различни инфекции също са причина за честа диария.

Как можете да облекчите това страдание с домашни средства?

Билки

Някои билки като лайката и мащерката доказано помагат за облекчаване на диарията. Можете да ги приемате под формата на чай, хапчета или тинктура.

Кокосова вода

Някои проучвания показват, че кокосовата вода помага изключително при диария. Една чаша кокосова вода облекчава симптомите на диария, спазмите, втрисането и болките в червата.

Куркума

Куркумата помага за унищожаване на бактериите като по този начин се премахва инфекцията. Добавяйте по една лъжичка куркума към всяко питие и ще облекчите силно симптомите на диария.

Сол

За лечение на дехидратацията, причинена от диарията, добавете малко сол към една чаша сок от тиква. Тази комбинация хем ще намали обилната диария, хем ще достави на организма изгубените електролити.

Свързани статии

Джинджифил

Комбинацията от една лъжичка лимонов сок, настърган джинджифил и щипка черен пипер се консумира 3 пъти на ден и бързо успокоява раздразнените черва.

Пюре от ябълки

Ябълките съдържат естествен пектин, който полепва по стените на червата и успокоява диарията. Освен това пектинът е полезен за сваляне на холестерола и премахване на слузта от стените на червата.

Къпини

Тези малки сладки горски плодове са изключително полезни при диария. Ако не ви се намират под ръка, гледайте по не да сте си набавили сухи листа от къпина, защото отварата от тях е истинско чудо при диария.

Черен чай

Черният чай съдържа полезни танини, които облекчават възпалението и инфекциите в червата. Можете да добавите съвсем малко захар в чая, за да увеличите усвояването на водата и натрия в организма.

Коментирай