Здраве и красота

Ужасяващите последици от работата в седнало положение

Колко важно е да се раздвижваме често?

19.02.2015г. / 14 07ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора работят в седнало положение. Дори да изглежда приятно и не толкова изморително, продължителното седене носи изключително много вреди за здравето.

Липсата на движение, независимо дали работите, седите пред компютъра или гледате телевизия, създава сериозни здравословни проблеми за всички хора, без изключение.

1. Наддаване на тегло

Седенето по цял ден, придружено с минимална физическа активност, е пагубно за фигурата. Дори да се опитвате да спазвате някакъв здравословен хранителен режим, той няма да даде особени резултати без движение.

Можете лесно да поправите това, като си намирате повод за често ставане от стола. Самото изправено положение гори калории в сравнение със седналото.

2. Седенето затруднява кръвообращението

Когато седите по цял ден, мускулите се отпускат, а това цялостно затруднява и забавя кръвообращението. Кръвта засяда в краката, те започват да се подуват, появяват се разширени кръвоносни съдове или спукани капиляри, които са признак за кръвен застой.

Кратка 5-минутна разходка на всеки час помага за намаляване на застоя и възстановяване на нормалната артериална и мускулна дейност.

3. Рисковете за отключване на хронични заболявания се увеличават

Според Световната здравна организация, липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор в нарастващата смъртност в световен мащаб. Смята се, че повече от 25% от случаите на рак на гърдата и дебелото черво се дължат на обездвижването. Също така 27% от случаите на диабет и 30% от случаите на сърдечносъдови заболявания са се развили, „благодарение“ на заседналия начин на живот.

Възпрепятстваната сърдечна дейност е предпоставка за повишаване на холестерола, което пък увеличава риска от инфаркт с до 30%.

Свързани статии

4. Удвоява се рискът от сърдечен удар

Проучванията излагат стряскащи данни. Според анализи на специалисти, проучили 800 000 участници, водещи заседнал начин на живот излиза, че тези хора имат с около 147% по-голям риск от сърдечносъдови заболявания и 90% по-голяма опасност от ранна смърт, дължаща се на сърдечен удар.

5. По-високи нива на смъртност

Учените изчисляват риска от преждевременна смърт на 94% при хора, водещи заседнал начин на живот. Данните са на база 14-годишно проучване, обхванало огромен брой хора. Участниците са имали намалена физическа активност и са седели средно по 6 часа на ден.

Още по-лошото е, че според учените, дори минималната физическа активност след работа няма да помогне за компенсиране на обездвижеността през деня. Това означава, че ако сте седели 8 часа на бюро и направите 30-минутно кардио вечерта след работа, това няма да намали особено риска ви от заболявания и усложнения, причинени от заседналия начин на живот.

Единственото решение, според изследователите е да ставате на всеки 30 минути и да се движите поне за 5 минути. Така организмът ви ще се справи по-добре с обездвижеността.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати