Здраве и красота

Как стресът влияе на храносмилателната система?

За връзката между настроението и стомашно-чревните заболявания

04.03.2015г. / 13 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Усещали ли сте пеперуди в стомаха, когато се влюбвате? А усещали ли сте ги, когато се налага да говорите пред публика?

Всички знаят за какво става въпрос. Това е едно от най-големите доказателства, че стресът влияе пряко на храносмилателната система. Но как става това?

Въздействието на стреса върху храносмилателния тракт е много по-сериозно, отколкото мнозина смятат. Стресът може да предизвика редица проблеми със стомаха и червата, включително гадене, повръщане, диария, запек, киселини, синдром на раздразнените черва, различни стомашни разстройства.

Каква е връзката между мозъка и храносмилателната система?

Различни изследвания през годините са открили и доказали връзката между мозъка и храносмилателната система. Тя е много чувствителна на настроението. Интересното е, че стомахът и червата имат много повече нервни клетки, отколкото целия гръбначен мозък!

Още по-интересното е, че 95% от серотонина в организма (хормон, контролиращ настроението) се намира в храносмилателната система, а не в мозъка. Това обяснява пряката връзка на настроението с храносмилателния тракт.

Храносмилането се контролира от ентерична нервна система, която се състои от милиони нерви, които комуникират с централната нервна система. Когато сте стресирани, тялото ви се фокусира изцяло върху жизнените процеси, пренебрегвайки храносмилането.

Това намалява притока на кръв към храносмилателната система, а това пречи на съкращенията на гладката мускулатура в стомаха и червата. Освен това се намалява секрецията на храносмилателни ензими.

Връзката между стреса и храносмилането

Мозъкът провокира секреция на хормони, които вредят на храносмилателната система. Един от тези хормони се нарича кортикотропин-освобождаващ хормон, който потиска апетита, поради което някои хора не могат да се хранят, когато са притеснени.

Функцията на този хормон е да инструктира надбъбречните жлези да произвеждат повече адреналин и стероиди, които дават сили да се преборим със стреса.

При някои хора тези стероиди могат да предизвикат обратен ефект – вълчи глад и то за нездравословни и висококалорични храни.

До какво води вредното влияние на стреса върху храносмилателната система?

  • Спазми в хранопровода;
  • Увеличаване на производството на киселини в стомаха;
  • Гадене;
  • Стресът влияе върху дебелото черво, което може да доведе до запек или диария;
  • Стресът прави храносмилателната система по-податлива на инфекции и възпаления;
  • Може да доведе до синдром на раздразнените черва;
  • Може да причини язви и лезии по лигавицата на червата или стомаха.

Как да се предпазим от стреса?

Свързани статии

Физическа активност – упражненията са най-добрият начин за управление на стреса. Те подпомагат и работата на храносмилателната система, така че ползите са многостранни.

Йога и медитация – за онези, които обичат източните изкуства и начини за релакс, йогата и медитацията са чудесен начин за освобождаване от стреса.

Диета – стресът може да ви накара да ядете безконтролно, затова е добре да си наложите да спазвате диета. Това ще улесни работата на храносмилателния тракт.

Стресови фактори – избягвайте стресовите фактори, които влошават здравето ви.

Коментирай