Здраве и красота

За какво подсказват различните вагинални миризми?

Кога трябва да се притеснявате и кога не?

23.02.2015г. / 17 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Напълно естествено е да имате интимна миризма. Женската вагина отделя специфични аромати, които дори да ни се струват неособено приятни, се считат за нормални, освен ако тези миризми не се изродят в зловония.

Ежедневните дейности, храната, хормоните и инфекциите могат да окажат голямо влияние върху интимната миризма. Ако забележите някоя от следните видове миризми в интимната област, потърсете лекарско мнение.

Миризма на мускус

Здравословната миризма на вагината обикновено варира в зависимост от ежедневните ви дейности. Ако сте имали интензивно физическо натоварване през деня е възможно вагината ви да започне да отделя миризма на мускус заради повишената секреция на потните жлези.

Тази миризма се счита за нормална.

Миризма на риба

Ако вагината ви произвежда миризма на риба, която е не само неприятна, но и силна, това може да е знак за инфекция. Бактериалната вагиноза причинява свръхрастеж на бактерии и нарушава естествения баланс на pH. Това води до лоша миризма.

Ако неприятната миризма е придружена със зеленикав секрет, това е сигнал за трихомониаза. При наличие на тези симптоми посетете лекар незабавно.

Миризма на белина

Вагината може да мирише различно, в зависимост от собствените си секрети и лубрикантите, които използвате. Някои презервативи също оказват влияние върху интимната миризма.

Обикновено се счита, че миризмата на белина е предизвикана от външни фактори и не е причина за безпокойство.

Свързани статии

Миризма на мая

Знаем, че маята е направена от живи дрожди, които при ферментация и процес на гниене започват да миришат особено лошо.

Ако вагината ви мирише по подобен начин, това вероятно е сигнал за гъбична инфекция, предизвикана от свръхрастеж на болестотворни микроорганизми, най-вече candida.

Миризмата на мая обикновено е придружена с извароподобен секрет.

Миризма на метал

Тенекиената миризма се появява най-често по време на менструацията. При такива обстоятелства няма от какво да се притеснявате. Миризмата на метал се получава заради смесването на естествените миризми на вагината с тези в кръвта, изхвърлена чрез менструацията.

Сладка миризма

Хранителният режим има огромно значение за миризмата на вагината. Известни са случаи, в които интимната област излъчва миризма на портокал, ананас, грейпфрут, които придават известен сладък аромат на вагината.

Някои храни пък могат да влошат аромата й, например, чесън, броколи, аспержи, лук.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
лекарка ( преди 9 години )
здравата и чиста *** обикновено мирише на кисело мляко заради лактобацилите. консумацията на напитки със сладка миризма, напр. чай с мирис на ванилия наистина може да предизвика такава приятна миризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 5 rate down comment
... ( преди 9 години )
1 rate up comment 5 rate down comment
... ( преди 9 години )