Здраве и красота

Понижете кръвното налягане по естествен път

Храни, подпомагащи нормализирането на кръвното налягане

04.03.2015г. / 08 54ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Високото кръвно налягане е много опасно, особено ако не се контролира. То е предпоставка за сърдечносъдови усложнения, инфаркти и преждевременна смърт.

Обикновено на хипертониците им се предписва коктейл от лекарства, които да вземат всеки ден. Кръвното налягане обаче може много успешно да се повлияе и от някои храни. Ето кои са те.

Боровинки

Една чаша боровинки на ден може да помогне за намаляване на кръвното налягане и артериалната ригидност. Ежедневният прием на боровинки може да намали риска и от сърдечносъдови заболявания.

Според проучванията, хора, страдащи от хипертония усещат положителен резултат само след 8 седмици консумация на боровинки. Кръвното налягане се понижава с почти 7%, а ригидността на артериите с около 6%.

Кисело мляко

Редовната консумация на кисело мляко повлиява положително високото кръвно налягане. Пробиотиците в него играят роля и за запазване на кръвното в оптимални граници.

Киселото мляко понижава още общия холестерол и триглицеридите, които имат пряка връзка със сърдечносъдовата система.

Ако консумирате кисело мляко по-често ще се отървете и от инсулиновата резистентност. Ако пък не страдате от такава, то поне ще намалите риска от появата й.

Свързани статии

Какао

Какаото е много мощен антиоксидант, който помага на организма в много отношения. Какаовите флаваноли, специални съединения в какаото, имат голям ефект върху кръвното налягане. То се понижава средно с 2-3% след консумация на какао.

Банани

Храните, които са естествен източник на калий са особено важни в борбата с високото кръвно налягане. Калият намалява негативните действия на натрия, който повишава кръвното налягане и причинява задръжка на течности.

Изключително богати на калий са бананите. Други храни, съдържащи важния минерал са картофите, боба, киселото мляко, семената, ядките и авокадото.

Сок от цвекло

Една чаша сок от цвекло на ден намалява кръвното налягане с до 10 пункта. Хубавото при цвеклото е, че то помага и за задържане на здравословните нива на кръвно налягане.

Причината за благотворното му действие е наличието на диетични нитрати – вещества, които подобряват притока на кръв към сърцето и другите органи.

Коментирай
Свободно време