Здраве и красота

Мед и лимон – незаменима здравословна комбинация

Помага при акне и кашлица

02.03.2015г. / 13 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Благоприятните ефективни въздействия върху организма на меда и лимона заслужават специално внимание. Двата натурални продукта се използват от векове при редица здравословни проблеми. Споделяме няколко добри причини, които ще ви накарат да ги консумирате по-често.

За засилване на имунната система

Лимоните са изключително богати на витамин С, което е важно не само, за да имате красива и млада кожа, но и за да бъдете винаги в отлична форма. За да засилите имунитета си, всеки ден хапвайте по няколко лъжици от следната смес: мед, малко количество нарязан/настърган корен от джинджифил (предварително обелен) и лимонов сок.

По желание може да добавите и няколко орехови ядки. Това е една от най-сигурните натурални защити срещу бактерии и вируси.

Подобряване състоянието на червата и стомаха

Медът в комбинация с лимон може да помогне да подобрите състоянието на червата. В чаша с приятно топла вода разтворете малко мед и добавете няколко капки лимонов сок.

Тази напитка намалява възпалението в дебелото черво, както и помага в борбата с определени форми на стомашна язва и язва на дванадесетопръстника. Освен това, честата й консумация, помага да се възстанови киселинно-алкалното равновесие в организма.

Помагат за ефективно изгаряне на мазнините

За да ускорите изгарянето на мазнините, трябва да ускорите и вашите метаболитни процеси. Сутрин, половин час преди закуска, изпивайте по една чаша хладка вода, в която сте сложили малко мед и лимон.

Намалява риска от появата на проблеми на дихателните пътища

Във вашата домашна аптека винаги трябва да имате мед и лимони, особено в сезоните на настинките и грипа. При първи симптоми на настинка, пийте по няколко пъти на ден лимонов сок с мед. Ако консистенцията ви е твърде гъста може да разредите с малко количество вода.

Така ще повишите защитните сили на организма, ще приемате витамин С. Ако страдате от болно гърло или кашлица, ще намали болката и ще действа отхрачващо. Мед и лимон е сред една от най-ефективните натурални лекове при кашлица.

Свързани статии

Избелване на кожата

Красивата кожа е тази, която е не само гладка, но и с равномерен тен. За да изравните тена и да намалите видимостта на пигментните петна, направете си маска от мед и лимонов сок.

Поставете я върху желаните участъци и оставете да действа 20-30 минути, а след това изплакнете с хладка вода. Правете тази маска 1-2 пъти седмично. Така не само ще изравните тена, но и ще поддържате вашата кожа здрава и еластична.

Край на акнето!

Акнето е сериозен кожен проблем, който може да бъде успешно третиран с паста от мед и лимон. Обелете един лимон и намачкайте месестата му част. След това добавете към него мед до получаването на каша.

Поставете сместа върху засегнатата кожа и оставете да действа 20 минути. Лимонената киселина спомага за изсушаването на пъпките, а антибактериалните свойства на меда може да помогнат за защитата на кожата от инфекции и образуването на белези в следствие на акне.

Снимка: Thinkstock

Коментирай