Здраве и красота

6 начина да свикнете със здравословните навици

И най-вече да успеете да ги спазвате

24.02.2015г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички хора се стремят към здравословна промяна в живота си. Някои го правят заради стремеж към отслабване, други заради здравословни проблеми, трети – за да се откажат от вреден навик.

Много хора остават с тези стремежи само в мислите си. На много от нас ни се е случвало да си кажем, че ще започнем диета от понеделник, че ще спрем цигарите от Нова година или че ще започнем да тренираме, когато си извадим абонаментна карта за фитнеса (все пак, когато сме я купили – няма мърдане!).

Но често тези стремежи и планове остават неизпълнени. Дори да започнем, невинаги ги довършваме докрай.

Как да се справим със себе си? Какво трябва да направим, за да се настроим по-лесно към новия режим?

1. Поставете си реалистични цели

Един от най-работещите начини за постигане на желания ефект е да си поставите реалистични цели. Няма как да искате от тялото си да свали 10 кг за една седмица, нали? Ако е така, не само че ще изгубите мотивацията си, но и скоро няма да опитате отново.

2. Поискайте подкрепа

Да се мъчиш абсолютно сам да промениш нещо в себе си е трудна задача. Не всеки е достатъчно силен, за да се справи сам с промяната.

Потърсете разбиране и подкрепа в близките си, най-вече в семейството или партньора, с когото живеете. Ако става дума за диета, опитайте се да го убедите, че заедно бихте могли да постигнете по-добри резултати.

3. Обвържете го с други навици

Всички имаме ежедневни навици – миене на зъби, душ, прическа, храна и т. н. Ако искате да успеете в здравословния си нов начин на живот, трябва да го обвържете с някоя рутина. Например, след като си измиете зъбите, направете 10-минутни упражнения.

Така хем ще се понася по-лесно, хем ще знаете, че след определената рутина трябва задължително да свършите и нещо полезно.

Свързани статии

4. Заменяйте лошите навици бавно

Рязката промяна винаги е много трудна и стресова за организма и за психиката. Решението не е лесно и ако го направите изведнъж, това може да повлияе негативно на настроението и мотивацията ви.

5. Правете го по едно и също време всеки ден

Навиците се формират с повторение. Ако искате, например, да влезете във форма, измислете най-доброто време за изпълнение на упражненията, което да бъде запълнено от тях всеки ден без изключение. Така ще си знаете, че в уречения час имате ангажимент към себе си.

6. Награждавайте се

Всеки обича наградите. Ако сте постигнали настоящата си цел или се движите по план, наградете се за постигнатите успехи. Здравословните навици са хубаво нещо и е добре да се спазват, но ако кривнете веднъж за утеха, това няма да провали целите ви. Дори напротив – стимулацията ви ще стане още по-силна.

Коментирай
Свободно време