Здраве и красота

Елиминирайте подкожните косъмчета

Опитайте с мед и паста от сода

06.03.2015г. / 18 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Подкожните косъмчета са сред един от най-често срещаните странични ефекти на бръсненето и обезкосмяването с кола маска и епилатор. Когато косъмчетата нямат възможността да пробият над кожата, се образуват неприятни червени пъпки и подутини, в които често се събира и гной.

Това не само предизвиква дискомфорт, но е и причина за появата на трудно лечими белези по кожата. Споделяме няколко натурални лека, които могат да ви помогнат да елиминирате врасналите косъмчета и да предотвратите тяхната повторна поява.

Мед

Медът има антибактериални свойства, които намаляват възпалителните процеси. Спомага за хидратирането на кожата и намалява подуването и зачервяването. За да третирате засегнатите участъци, нанесете върху тях малко количество мед.

Оставете да действа 10 минути и изплакнете с вода. Правете този трик 3-4 пъти дневно в рамките на няколко дни.

Захар

Захарта е една от най-добрите съставки за направата на домашен скраб, който може да ви помогне да се отървете и намалите образуването на враснали косъмчета. С нейна помощ ще премахнете мъртвите кожни клетки, а кожата ви ще бъде здрава, копринено гладка и сияйна.

За да си направите домашен скраб, смесете 1 чаша захар на кристали с малко зехтин или масло от жожоба. Добавете и 15 капки етерично масло от чаено дърво или лавандула. Разбъркайте добре и нанесете върху мокра кожа с леки масажни движения. Масажирайте няколко минути и след това изплакнете. Правете този пилинг веднъж или два пъти седмично.

Свързани статии

Сода

Содата бикарбонат също има успокояващ ефект върху кожата, което се дължи на нейните противовъзпалителни свойства. За да се възползвате от нейните качества, направете си паста от сода и вода.

Нанесете я върху засегнатите места и оставете да действа 5-10 минути. Правете този трик всеки ден. Със сода може да си приготвите и домашни пилинги, добавяйки към нея полезни масла или зехтин.

Торбички черен чай

Черният чай не само има богат вкус, но може да помогне за елиминирането на подкожни косъмчета. Той съдържа танинова киселина, която намалява зачервяванията и възпалението и помага за успокояване на кожата.

Сварете торбички черен чай и ги оставете леко да се охладят. След това с тях натъркайте засегнатите места в продължение на 2-3 минути. Правете този трик всеки ден до постигането на желания ефект.

Коментирай