Здраве и красота

Чести грешки, които допускаме под душа

Бръснете се без да използвате пяна за бръснене

25.02.2015г. / 09 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка:  thinkstock

Снимка: thinkstock

Взимането на душ е част от нашата ежедневна грижа. Но по някога сякаш се нуждаем от наръчник, който да ни напомня какво е правилно и какво не. Ето кои са най-често допусканите грешки под душа.

Не сменяте редовно кърпите за баня.

Кърпите за баня са една от най-благоприятните среди за развитието на бактерии. Трябва да имате отделни кърпи за тяло, лице, ръце и коса, които да сменяте на всеки 3-4 дни.

Бръснете се без да използвате пяна за бръснене.

Подобно бръснене носи риск от порязване, зачервяване на кожата, появата на пъпки и недотам гладко обезкосмяване. Ако пяната ви за бръснене е свършила, върху мокра кожа нанесете малко количество балсам за коса, кокосово масло, етерично масло по ваш избор или душ гел.

Тези продукти ще осигурят нужното, за да бъде премахването на косъмчетата максимално лесно и комфортно.

Ексфолирате кожата на тялото и лицето всеки ден.

Може би мислите, че ежедневното ексфолиране е най-добрият начин да отстраните замърсяванията от кожата, но това не е така. Прекаленото ексфолиране може само да навреди на кожата, като я направи по-мазна или суха и дехидратирана.

Не забравяйте, че по-мазните кожи са капан за повече мръсотия, бактерии и образуване на пъпки. Ексфолирайте веднъж или два пъти седмично, с пилинг подходящ за нуждите на вашия тип кожа.

Първото, което правите под душа е да премахнете нежеланото окосмяване.

Това е погрешно. За да получите наистина гладка и красива кожа, да намалите риска от появата на подкожни косъмчета, трябва да изчакате поне 10-15 минути, за да могат космените фоликули да се отворят от топлината.

Измийте най-напред тялото си с подходящ душ гел, ако се налага направете нежен пилинг и тогава преминете към бръснача.

Миете косата си всеки ден?

Това е често срещана грешка при дамите с по-мазни коси. За съжаление всекидневното миене не само, че не решава проблема с прекомерното отделяне на себум от скалпа, но го изостря. Опитайте сухите шампоани.

Те са чудесно спасение за мазните коси и така ще имате ден – два пауза между миенетата. Помислете за закупуването на медицински шампоан или се консултирайте с дерматолог.

Къпете се с гореща вода.

В студените дни обичаме да се сгряваме обливайки се с горещия душ. В тези моменти забравяме, че твърде горещата вода може да изостри кожни проблеми като екзема, сухота, сърбеж, да предизвика нежелано отделяне на себум по кожата.

Свързани статии

Ето защо е добре да съобразявате с колко топла вода се къпете.

Не отстранявате грима си преди да вземете душ.

Вероятно някои от вас ще добавят, че правят това под душа, което е погрешно. Топлата вода отваря порите на лицето и по този начин замърсяванията попадат в кожата. Резултатът е замърсена кожа, с пъпки и черни точки, с нездравословен тен.

Освен това, пропускането на предварителното почистване на грима със специално тоалетно мляко или тоник, може да доведе до ранна поява на фините бръчки. Помислете, кожата около очите е много нежна.

Ако не почистите предварително спиралата или очната линия с подходяща грижа за околоочен контур, а премахнете грима със сапун, това няма да се отрази добре на нейната деликатност.

Снимка: Thinkstock

Коментирай