Здраве и красота

Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

6 лечебни ползи от етеричното масло от чаено дърво

01.03.2015г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Маслото от чаено дърво е сред най-полезните етерични масла с изключителни здравословни ползи. Използва се от векове за разкрасителни процедури.

Етеричното масло от чаено дърво има и много добри действия и върху здравето, не само върху красотата и кожата.

Терпените, основни активни компоненти на маслото от чаено дърво, се борят с бактериите и премахват възпалението и инфекциите.

Вероятно сте чували за благотворното действие на маслото от чаено дърво при акне? Вижте за какво още помага това чудно масло!

За здравето на зъбите

Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства и помага за предотвратяване и лечение на лош дъх, възпаление на венците, зъбна плака. То потиска растежа на вредните бактерии в устата и облекчава болката и дразненето.

Капнете 3 капки от маслото в чаша с вода. Изплакнете устата с този разтвор като внимавате да не го поглъщате.

За лечение на псориазис

Няколко капки от маслото се разреждат в една супена лъжица зехтин. Сместа се разбърква и се втрива в засегнатите от псориазиса места по няколко пъти на ден.

Това облекчава сърбежа и омекотява загрубялата плака по кожата.

За лечение на херпес

Потопете памучен тампон в маслото от чаено дърво и нанесете директно върху херпеса по няколко пъти на ден. Внимавайте да не погълнете масло, ако херпесът се намира около устата.

За лечение на варицела

Антисептичните свойства на маслото от чаено дърво помагат за облекчаване на сърбежа при едрата шарка. Освен това то спомага за по-бързото завяхване на пъпките и предотвратява повторния им пробив.

Смесете 15 капки масло в 50 мл базово масло, например кокосово или зехтин. Напоете сместа в памук и нанесете по всички засегнати места, на които има обрив или единична пъпка.

Свързани статии

За премахване на грим

Ако имате нормална към суха кожа, значи маслото от чаено дърво е точно за вас. То овлажнява в дълбочина и хидратира сухата кожа.

Смесете ¼ чаша масло от рапица с 10-15 капки масло от чаено дърво в стъклен буркан, затворен плътно. Разклатете енергично буркана, за да се смесят маслата.

Съхранявайте сместа на тъмно и хладно място.

За премахване на грим напоете памук с малко от сместа и избършете лицето си. Изплакнете с топла вода.

За растеж на косата

Маслото от чаено дърво стимулира много добре растежа на косата. Смесете 3-5 капки от маслото с една супена лъжица затоплен зехтин. Зехтинът омекотява косата и я предпазва от влиянията на токсините. Маслото от чаено дърво стимулира директно растежа на косъма.

Коментирай
Здраве и красота