Здраве и красота

10 билкови чая за холистично лечение

Изключително полезни за здравето

09.03.2015г. / 15 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Билковите чайове се използват от хилядолетия за изцеление на тялото още от времена, в които медикаментите не са били създадени.

Ефективността на чайовете е издържала проверката на времето. Все пак ние хората сме успели да запазим вида си, благодарение на природните лекове.

Лековитите чайове и отвари са средство за подкрепяне и изцеление на тялото и до днес. Активните съставки на билките са надежден източник на сили за организма. Те подпомагат имунната система, детоксикират и поддържат баланса в тялото.

Ще ви представим 10-те най-лековити вида чай, които задължително трябва да съхранявате в кухненския шкаф.

Мента

Вкусният ментов чай не просто притежава удивителен аромат, но и чудни свойства. Ментовият чай предпазва от образуване на газове, облекчава запека, спазмите в корема и треската.

Освен това се отглежда лесно в градината или на балкона.

Джинджифил

Джинджифилът е не само подправка, но и прекрасна билка, от която да си правите свръхполезни отвари.

Той е много полезен при грип, настинка, кашлица и повишава имунната система.

Лайка

Чаят от лайка е много ефективен при тревожност и безпокойство. Облекчава симптомите и помага да се преборите с безсънието. Лайката също е помощник при кашлица.

Канела

Канелената отвара е много богата на антиоксиданти. Канелата има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Тя предпазва от развитие на диабет, а при наличие на диабет помага за намаляване на кръвната захар и подобряване чувствителността на клетките към инсулина.

Канелата е полезна още при храносмилателни проблеми, затруднения в кръвообращението, при настинка и възпалено гърло.

Лимонова трева

Лимоновата трева е многофункционална билка, която може да се използва и за готвене, и като средство за лечение, подобно на джинджифила.

Чаят от лимонова трева помага при инфекции, възпаления, паразити, гъбички.

Ехинацея

Чаят от ехинацея има изключително много ползи за организма. Ехинацеята е сред най-мощните билкови имуностимуланти със стабилни антибактериални и болкоуспокояващи свойства.

В много случаи тя успешно замества антибиотичното лечение като дава възможност на организма да се възстанови по естествен път.

Свързани статии

Шипка

Чаят от шипка е може би един от най-разпространените у нас. Нашите баби не пропускат да ни почерпят с шипков чай, когато им отидем на гости.

Плодовете на шипката са изпълнени с витамини и антиоксиданти.

Листа от къпина

Къпиновите листа са много подходящи за приготвяне на чай. За онези, които не знаят, листата от къпина могат да бъдат превърнати в много здравословна отвара, помагаща при увреждания на черния дроб, храносмилателни проблеми и спазми.

Благотворните действия на къпиновите листа и чая от тях се дължат на антиоксидантите и витамин С в листата на къпината.

Карамфил

Чаят от карамфил има редица лечебни свойства. Освен това той е известен с прекрасния си аромат.

Карамфиловият чай помага срещу стрептококова инфекция в гърлото, тонзилит (ангина) и запушването на дихателните пътища. Тази билка помага още и за намаляване на болката.

Маточина

Маточината, известна като пчелен балсам, се отглежда много лесно. Ценна е заради антивирусните си свойства, както и благоприятния си ефект върху стомашно-чревния тракт.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )