Здраве и красота

Всичко за бариатричните операции

Какво представляват операциите за отслабване?

12.03.2015г. / 17 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Затлъстяването е заболяване, което засяга различни части на тялото. Свръхтеглото може да увреди сериозно сърцето, коленете, гръбнака, стомаха, белите дробове. Може да предизвика запушване на главните артерии заради натрупване на холестерол. Затлъстяването води до преждевременно остаряване, освен всичко останало.

Не само физиката страда от затлъстяването. Психологическата страна на този проблем е не по-малко опасна. Една от тежките странични прояви на затлъстяването е прекалено ниското самочувствие.

За съжаление, невинаги резултатите от здравословното хранене и физическите упражнения дават добър резултат при хора със свръхтегло. Когато килограмите за сваляне са прекалено много се налагат крути мерки за спасяване на здравословното състояние.

Поради тази причина много хора се подлагат на така наречените бариатрични операции.

Какво представлява бариатричната хирургия?

Бариатрията е дял от медицината, който се занимава с причините, превенцията и лечението на затлъстяването. В много тежки случаи се налага хирургична намеса.

Натрупването на мазнини, най-вече в коремната област, има животозастрашаващи рискове и затова се налагат спешни мерки, фокусиращи се в тази област.

Операциите за отслабване не са лек за затлъстяването, а по-скоро инструмент за подпомагане загубата на тегло. Така пациентите получават шанс за водене на по-здравословен, по-дълготраен и по-пълноценен живот.

Успехът на операцията зависи от способността на хората да следват указанията за диета и физически упражнения, за да променят изцяло начина си на живот.

Какви видове бариатрични операции има?

  • Рестриктивни – намаляват обема на стомаха;
  • Мелабсорбтивни – намаляват усвояването на хранителните вещества от организма;
  • Комбинирани – комбинират двата метода. Те са най-ефективни и с най-малко негативни последици за пациентите.

Един от най-често прилаганите методи е поставянето на пръстен около стомаха, което намалява обема на стомаха като по този начин се възпрепятства препълването му с храна. Другият разпространен метод е поставянето на стомашен байпас, при който се оформя малка кухина, която се изпразва директно в дистален участък на тънкото черво, свързан с нея.

Свързани статии

Възстановяване след операцията

Възстановяването е най-трудната част от цялата процедура. Тя изисква внимателно лекарско наблюдение, както и стриктност и безкомпромисност от страна на пациента.

Възможни усложнения след операцията

Това са инфекции, проблеми със самото хирургично място (мястото на операцията), съсиреци, загуба на мускулна сила поради липса на активност.

Съвети за по-бързо възстановяване

  • Спазвайте стриктно диетичния план, който лекуващият лекар ви е изготвил. Не забравяйте да се храните бавно и в малки до умерени количества;
  • Отделяйте време за разходка или друга физическа активност всеки ден;
  • Обърнете внимание на стълбището, вместо на асансьора;
  • Взимайте душ внимателно. Скоро след операцията кожата около разреза може да почервенее леко. Ако зачервяването стане голямо или изпитвате прекалена болка, потърсете лекарска помощ незабавно;
  • Не пропускайте профилактичните консултации с лекаря ви.
Коментирай