Здраве и красота

Яжте фъстъци – предпазват от сърдечни заболявания

А най-хубавото е, че са по-евтини от останалите ядки!

21.03.2015г. / 08 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обичате ли фъстъци? Ако обичате да си похапвате от тези вкусни ядки, сега ще имате още една причина да го правите.

Яденето на фъстъци се свързва с по-дълъг живот, смятат учени.

Фъстъците намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и инфаркт, показват изследванията.

Американски и китайски учени се фокусират върху домакинствата с по-ниски доходи и констатират, че при тях рисковете от смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания, са по-големи.

По-бедните семейства нямат средства за консумиране на скъпи и полезни ядки, даващи възможност на организма да си набави незаменими вещества. Фъстъците обаче имат всички качества да заменят редица по-скъпи ядки.

По произход фъстъците са бобово растение, доближаващо се по състав с твърдите ядки с черупки. Фъстъците съдържат фитохимикали, които служат като чудесен заместител на тези ядки.

Свързани статии

Най-хубавото на фъстъците е, че не са толкова скъпи като всички останали ядки, което ги прави леснодостъпни за по-широк кръг домакинства.

Учените са изследвали над 200 000 души в САЩ и Шанхай. Резултатите от изследването показват, че хората от всички групи, консумиращи фъстъци редовно, имат значително по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт.

Американската асоциация за сърдечно здраве препоръчва консумация на 4 45-грамови порции безсолни, печени фъстъци на седмица.

Коментирай