Здраве и красота

Нахутът и свръхполезните му свойства за организма

Защо е важно да консумираме повече леблебия?

26.03.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нахутът или както сме свикнали да го наричаме у нас – леблебия, е родом от Средиземноморието и Близкия изток.

Кулинарните достойнства на нахута са доказани и неоспорими. От него могат да се приготвят редица ястия, дори кафе. Това е обяснимо – леблебията има изключително много полезни действия за организма. Неслучайно се употребява от древни времена до днес.

Най-често срещаните сортове нахут са с неправилна кръгла форма и в бежов цвят. Съществуват още черни, зелени и червени разновидности.

Нахутът съдържа много полезни протеини и фибри. Тези прекрасни ядки са изпълнени с витамини и минерали.

За какво помага нахутът?

Превенция на рака

Леблебията съдържа фитохимикали, наречени сапонини, които имат силни антиоксидантни свойства. Те предотвратяват разрастването на раковите клетки, както и тяхното размножаване.

Фолатите пък играят важна роля за синтеза на ДНК, както и нейното възстановяване и „ремонтиране“. Тези фолати инхибират образуването на туморни клетки, причинени от мутации на ДНК.

Нахутът съдържа и селен, който обикновено се среща в плодове и зеленчуци. Селенът подобрява функцията на черния дроб, секрецията на ензими и премахва някои канцерогенни съединения от организма.

Високото съдържание на фибри в нахута пък се свързва с намален риск от рак на дебелото черво.

Здраво сърце

Високото съдържание на фибри и наличието на калий и витамин С и В6 допринасят за здравето на сърцето.

Нахутът е чудесен източник още на полезни протеини, които не вредят на сърцето и кръвоносните съдове, тъй като са растителни.

Леблебията намалява лошия холестерол, което предотвратява натрупването на плаки по съдовете.

Свързани статии

Храносмилане

Високото съдържание на фибри в нахута помага за предотвратяване на запек и диария. Те балансират чревната флора и подобряват храносмилателната функция.

Здрави кости

Нахутът съдържа желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К. Всички те са от огромно значение за здравето на костната система.

Намалява възпалението

Леблебията съдържа холин – ценно хранително вещество, което играе роля за добрия сън, мускулните движения и познавателната функция. Холинът помага за поддържането на клетъчните мембрани в добро здраве.

Освен това холинът спомага за по-лесното провеждане на нервни импулси в тялото, което от своя страна улеснява усвояването на мазнините и намалява хроничното възпаление.

Контрол на теглото

Отново благодарение на фибрите в нахута контролът на теглото се извършва по-лесно. Фибрите и ниският гликемичен индекс на нахута го правят чудесна част от диетата за отслабване.

Коментирай