Здраве и красота

Спортът намалява риска от болестта на Алцхаймер

Намалява и риска от депресия при деменция

17.03.2015г. / 15 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Редовната физическа активност има редица ползи за здравето. Научни изследвания проведени през годините доказват, че когато спортуваме редовно, можем да намалим и даже да предотвратим риска от развитие на болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

От друга страна физическата активност може да подобри състоянието на хора, които вече са засегнати от деменция. Ето няколко добри причини да спортуваме по-често, ако искаме да бъдем в добро здраве.

Намалява риска от депресия при деменция

Според проучвания между 5 и 23% от хората с деменция имат някакво ниво на депресия. Депресията може да бъде причина за увреждане на паметта и значително да повлияе на качеството на живота на човека. Редовната физическа активност спомага за отделянето на по-големи количества ендорфини, които могат да повишават настроението.

Намалява безпокойството

Редовната физическа активност може да помогне за намаляване на някои от най-лошите симптоми на Алцхаймер. След физическата активност телата ни са по-склонни да се чувстват отпочинали и спокойни, което е от полза за нашето психическо здраве.

Свързани статии

Поддържа в кондиция функцията на сърцето

Редица научни изследвания доказват, че здравото сърце може да попречи на други здравословни усложнения.

Подобряване качеството на съня

Липсата на физически упражнения също може да попречи на способността да спим добре, особено за тези, които често спят денем, а вечер са по-напрегнати и прекарват будни дълги часове през нощта.

Редовната физическа активност може да бъде полезна за поддържане на добър цикъл сън-събуждане и за улесняване на здравия сън през нощта.

Подобрява умствената дейност

Изследванията показват, че физическите упражнения действително подобряват когнитивната функция при пациенти с леки когнитивни увреждания. Ето защо е добре всеки ден да спортуваме поне по 30 минути.

Коментирай