Здраве и красота

Какво може да наруши сърдечния ритъм

Прекалена консумация на кофеин

11.03.2015г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато сме влюбени, първото нещо, което усещаме като промяна в нашето тяло е начинът, по който бие сърцето ни. Любовта променя ритъма на сърцето и това може би е един от най-хубавите моменти, но има и други фактори, които могат да окажат влияние. Ето някои от тях.

Прием на някои медикаменти

Когато ви предписват медикаменти, винаги прочитайте придружаващата ги брошура. Някои, които са предназначени за лечение на астма или проблеми с щитовидната жлеза, могат да предизвикат сърцебиене.

Този вид тахикардия също е добре да бъде обсъдена с лекуващия ви лекар, за да се избегнат нежелани усложнения. Ако сърцебиенето е провокирано от медикаментите, лекарят ще ви назначи нови, които не предизвикват промени в електрическата проводимост на сърцето.

Прекалена консумация на кофеин

Колко чаши кафе и чай изпихте днес? Усещате ли някаква промяна в ритъма на сърцето? Преди да изпаднете в паника, помислете добре колко чаши кафе и чай на ден приемате. Не забравяйте, че кофеинът е стимулант, който стимулира вегетативната нервна система, която контролира и сърдечния ритъм.

Опитайте се да намалите приема на кофеинови напитки, а ако обичате и енергийни, тях напълно ги изключете. Ако учестеното сърцебиене не намалее, съпроводено е със световъртеж и болка в гърдите, незабавно се консултирайте с кардиолог.

Дехидратация

Дехидратацията на организма се отразява не само на състоянието на кожата, но и на функциите и здравето на други важни органи в човешкото тяло. Загубата на течности както и недостатъчния им прием, може да доведе до сърцебиене, което често е съпроводено от сухота в устата, тъмен цвят на урината, спазми в мускулите и други.

Дехидратацията предизвиква промени в електролитите на тялото, както и намалява кръвното налягане. Ето защо е важно да пиете поне по 8 чаши вода на ден, особено, ако останалите напитки, които приемате са кафе и чай. Едни от най-любимите ни кофеинови напитки действат дехидратиращо на организма.

Пристъпи на паника/стрес

Вероятно сте забелязали, че при силен уплах или конфликтна ситуация, сърцето ни започва да бие с всичка сила. Има моменти, в които това неразположение е придружено с треперене на крайници, изпотяване, задух.

Свързани статии

Опитайте се да намалите стреса в ежедневието и ако все пак не успеете да се справите със ситуациите на стрес и аритмията се проявява всеки път, потърсете съвет от лекар.

Анемия

Когато е налице анемия, тялото не произвежда достатъчно здрави червени кръвни телца, които са отговорни за доставката на кислорода до вашите тъкани. Невинаги анемията е съпроводена със сърцебиене, но това не означава, че не може да усетите и това неразположение.

Понякога хората, страдащи от анемия чувстват, че дишането им е затруднено. Когато има по-малко на брой червени кръвни телца в организма, ускореното сърцебиене може да увеличи притока на кислород.

Снимка: Thinkstock

Коментирай