Здраве и красота

Естествени средства при болки в стомаха

Как да помогнем на стомаха си?

14.03.2015г. / 16 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Разстроеният стомах е трудно поносимо състояние. Ако е съпроводено с гадене, диария, спазми, това би помрачило деня ви.

Дразненията в стомаха могат да бъдат предизвикани от много фактори. Неправилното хранене, стресът, пушенето и алкохолът са сред най-честите причини за поява на стомашни проблеми.

Можете да облекчите стомаха си като внесете в него някои храни, доказано успокояващи стомашни проблеми.

Банани

Бананите са препоръчителна храна, даваща много енергия. Те са лесносмилаеми и не разстройват стомаха. Гладката им текстура, наподобяваща каша, действа успокояващо за лигавицата на стомаха.

Бананите съдържат естествен пектин, който е много ефикасен при стомашни проблеми. Освен това помага за естествено изхождане.

Папая

Друг тропически плод, полезен при стомашни проблеми, е папаята. Тя насърчава храносмилането, облекчава усещането за тежест и подуване и помага при запек.

Магията на папаята се дължи на ензима папаин, намиращ се в нея. Той помага за по-лесното смилане на протеините в храната, които често се явяват дразнител за лигавицата на стомаха.

Папаята насърчава и здравословната кисела среда в стомаха.

Бял ориз

Белият ориз е сочен като най-неполезен измежду всички сортове ориз, защото е рафиниран. При раздразнен стомах обаче белите зърна ориз намаляват чувствителността на храносмилателната система.

Белият ориз спомага за облекчаване на диарията, заради нишестето в него, което полепва по стените на тънките черва и засушава слузта.

Джинджифил

Многобройните проучвания показват, че джинджифилът е средство за цялостна грижа за здравето на организма.

Освен всичко останало, той е много ефективен и при болки в стомаха. Противно на схващането, че пикантните храни предизвикват стомашни проблеми, джинджифилът успокоява, независимо от лютия си привкус.

Свързани статии

Ябълково пюре

Целите ябълки могат да раздразнят още повече стомашната лигавица заради твърдата кора. Затова, ако имате проблеми със стомаха, направете си пюре от пасирани ябълки без кората.

В ябълките се съдържат големи количества пектин и подобно на бананите, те имат успокояващо за стомашната лигавица действие.

Билков чай

Чаят от мента и лайка е най-подходящ при стомашни разстройства. Скорошно проучване показва, че ментата активира специфични противоболкови механизми в дебелото черво, които успокояват стомашно-чревния тракт.

Ментата помага и срещу гадене и неразположение.

Кисело мляко

Киселите бактерии в млякото имат пробиотични свойства. Чрез консумацията на кисело мляко в стомашно-чревния тракт се възстановява балансът във флората. Когато добрите бактерии са в здравословни норми, болката и неразположенията отшумяват.

Коментирай