Здраве и красота

По-малко секс – по-нисък тестостерон

Колкото по-малко секс правите, толкова повече спада тестостеронът

19.03.2015г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обикновено се смята, че ниските нива на тестостерон водят до понижено либидо. Или поне така се смяташе доскоро.

Едно проучване показва, че намаляването на нивата на мъжкия хормон може всъщност да е резултат от редките сексуални актове.

Изводът от изследването е, че колкото по-малко секс прави един мъж, толкова повече намаляват нивата на тестостерон в организма.

Възрастта при мъжете също оказва влияние върху нивата на мъжкия полов хормон. Той играе ключова роля в сексуалното и репродуктивното развитие на мъжете.

Учените са категорични, че при възрастните мъже с намалена сексуална активност и желание, тестостеронът намалява значително. Така че ниските му нива са по-скоро следствие, отколкото причина за намаленото либидо.

Изследователите казват още, че има и други фактори, пречещи на сексуалната функция като възрастта, стресът, социалният статус.

Свързани статии

Част от проучването са 1705 възрастни мъже от Сидни, Австралия, на възраст 70 години и повече. Останалата част са по-млади мъже в сексуално активна възраст. Така учените са се опитали да открият връзката между хормоните, сексуалната активност и либидото, както и това до каква степен андрогенните хормони влияят върху сексуалната функция.

Мъжете били тествани за еректилна дисфункция в продължение на две години. Участниците са били запитвани регулярно за желанието им за секс с течение на времето.

Заключението на учените е, че занижените нива на тестостерон не са довели до спад в сексуалната активност, а обратното. Резултатите са публикувани на годишна среща на ендокринолозите в Сан Диего тази година.

Коментирай