Здраве и красота

Край на безсънието с промяна в тези вредни навици

Какво в ежедневието предизвиква безсъние или нарушения в съня?

14.03.2015г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора страдат от проблеми със съня. Често не си даваме сметка, че с действията и навиците си сами вредим на здравия сън.

Вижте кои са най-вредните за съня навици, които трябва да спрем да извършваме преди лягане.

Употреба на електронен четец и ли смартфон

Тези електронни уреди са сред най-употребяваните в съвремието. Ако не електронен четец, то поне смартфон вече има всеки средностатистически човек.

Синята светлина, излъчвана от компютри, смартфони, таблети и телевизори пречи на производството на мелатонин, който помага на тялото да се отпусне, а на мозъка – да премине в спящо състояние.

Медикаменти

Някои лекарства пречат на съня. Такива са антидепресантите, както и някои болкоуспокояващи за стомах, например. Има и хранителни добавки, които биха могли да повлияят съня.

Трябва да се имат предвид тези странични действия на някои медикаменти и да се вземат няколко часа по-рано от отреденото за сън време.

Кафе

Кофеинът пречи на съня. Той трябва да бъде избягван преди лягане. Дори безкофеиновото кафе би могло да попречи на процесите на заспиване.

Трябва да се има предвид, че кофеинът може да престои в организма в продължение на 12 часа, така че ако имате проблеми със съня е добре да избягвате и следобедното кафе.

Чай

Много хора заместват кафето с чай, мислейки че той е далеч по-щадящ съня в късните часове на деня или вечерта.

Това обаче не е така. В чая има кофеин. Повечето черни чайове дори съдържат допълнителни примеси, пречещи на процеса на заспиване.

Зелените и билковите чайове също биха могли да попречат на заспиването, ако са изпити непосредствено преди лягане.

Шоколад

Друг източник на кофеин е шоколадът. И то най-вече черният шоколад, който е с високо съдържание на какао. Хората, които не могат да заспят без да са подсладили душата трябва да знаят, че това пречи на съня.

Млечният шоколад също съдържа кофеин, така че и той не е допустим, най-вече при хора с проблеми със съня.

Пикантни или мазни храни

Наличието на голямо количество храна твърде скоро преди лягане е голяма грешка. Заспиването става трудно и предизвиква неудобства.

Метаболизмът се забавя в късните часове на денонощието, което пречи на организма да смели храната.

Пикантните и мазните храни са трудносмилаеми, а и могат да предизвикат спазми, болки и киселини. Това допълнително влияе върху качеството на съня.

Свързани статии

Алкохол

Алкохолът измамно дава усещане за сънливост. Мислите си, че ще спите по-добре след чаша вино, но мозъкът ви не смята така.

При метаболизиране на алкохола, REM съня се нарушава, което води до чести събуждания, въртене и в крайна сметка – събуждане с усещане за умора и недоспиване.

Освен това, алкохолът действа като диуретик, което ще ви накара да ставате до тоалетна през нощта. Това допълнително поврежда съня.

Пиене на много течности

Да сте хидратирани е много важно за здравето, но този процес трябва да се случва през целия ден, не само в късните часове на деня или вечерта.

Ако пиете големи количества течности преди лягане, това пречи на съня. Ще ставате често до тоалетна, което ще наруши дълбокия сън.

Интензивни упражнения

Тежките тренировки късно вечер пречат на съня. Физическата активност пречи на качеството на съня, въпреки усещането за умора.

Коментирай