Здраве и красота

И под душа се допускат грешки!

И то немалко

12.03.2015г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Благодарение на многобройни проучвания учените и дерматолозите са установили, че повечето хора правят доста грешки под душа. Тези грешки вредят на кожата и косата, макар да не изглеждат особено големи на пръв поглед.

С течение на времето кожата и косъмът започват да страдат все повече. За да предпазите красотата и свежестта на своите кожа и коса, вижте какво не трябва да правите под душа!

Разтривате скалпа си с нокти

Много хора признават, че разтриват скалпа си с нокти по време на втриване на шампоана. Може и да ви дава усещане за свежест, но тези действия вредят на кожата на главата, както и на косата.

Драскането по кожата предизвиква лющене и е предпоставка за развитие на бактерии, причиняващи редица проблеми по кожата на главата. Агресивното чесане води и до разцепване на краищата на косъма.

Сапунът ви не съдържа овлажнител

На пазара вече има достатъчно продукти, грижещи се за кожата. Защо тогава не се възползвате от тях?

Винаги обръщайте внимание на това сапунът ви да е обогатен с овлажняващи вещества. В противен случай кожата се пресушава, още повече ако не нанасяте хидратиращ крем след душ.

Взимате твърде горещ душ

Прекалено топлата вода сгрява сутрин в студената зима, когато сте станали от топлото легло и зъзнете.

Колкото и да е приятно да взимате горещ душ, трябва да спрете с този вреден навик. Горещата вода уврежда кожата и косъма. Тя поврежда естествените масла и липиди в кожата, което пречи на задържането на влага. Така кожата изсъхва и се нацепва.

Същото важи и за косата.

Не прилагате балсам

Ако не сте любители на фабричните балсами, ползвайте домашно приготвен.

Какъвто и балсам да сте избрали, трябва да знаете, че е важно да се прилага подобен продукт. Той предотвратява сърбежа и лющенето на кожата. Освен това помага за по-лесното разресване, което предотвратява нацепването и накъсването на косъма.

Свързани статии

Търкате кожата прекалено агресивно

Важно е кожата да бъде ексфолирана, но не е необходимо да го правите всеки път и то прекалено агресивно.

Използването на гъба, кесе или друго нещо, предназначено за търкане на кожата, не трябва да става при всяко къпане.

Използвайте главно ръцете си, а уредите за ексфолиране – 1-2 пъти седмично.

Не изплаквате добре

Важно е да се уверите, че сте изплакнали сапуна и останалите продукти за под душа. В противен случай може да страдате от раздразнения по кожата, запушване на порите, лющене и дори по-сериозни проблеми.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )