Здраве и красота

Защо качеството на калориите е по-важно от количеството?

Калориите от различните хранителни вещества се абсорбират по различен начин

28.03.2015г. / 08 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Не всички видове калории, получени от различни източници, се абсорбират по еднакъв начин. Затова и невинаги диетите са еднакво успешни.

Ако мислите, че можете да заместите 200 калории, добити от протеини с 200 калории, добити от въглехидрати – лъжете се. Бройката в случая не е еквивалентна и не е добре да се ръководите само от цифрите, защото няма да имате ефект.

Количеството калории невинаги е от значение. Това, което е по-съществено, е качеството им. Вероятността да натрупате мазнини се дължи именно на погрешните схващания по отношение на калориите.

Връзката между въглехидрати, преработени храни, затлъстяване и заболявания е тясна. Ето няколко примера за това каква е връзката на калориите със затлъстяването и здравето.

Фибри

Фибрите забавят абсорбцията на калории. Ако изядете 160 калории, добити от бадеми, например, ще абсорбирате само 130, защото една част от калориите, приети чрез фибри, се преработват в червата, където чревните бактерии ги използват като директен източник на енергия.

Протеини

За разграждането на протеините тялото изразходва най-много енергия. Метаболизмът се ускорява, а още по-голям ефект в изгарянето на калории има и повишаването на телесната температура. Калориите, придобити от протеините, намаляват хормоните на глада, което създава дълготрайно усещане за ситост.

Свързани статии

Въглехидрати

Нишестето (в картофите, например) съдържа предимно глюкоза, която всяка клетка в тялото използва за енергия. Фруктозата в газираните напитки и бонбоните, например, се прибавя към всички останали захари, приети през деня.

Тези въглехидрати се преработват в черния дроб под формата на мазнини, което е механизъм, даващ предпоставка за отключване на диабет и други метаболитни заболявания.

Затова е важно не само да пресмятаме броя приети калории, но да имаме предвид и техния вид, произход и качество, за да балансираме диетата си.

Коментирай