Здраве и красота

Безплатни прегледи за миоми на матката в София

Първа САГБАЛ „Св. София“ започва кампания за безплатни прегледи за диагностициране на миоми на матката

12.03.2015г. / 11 20ч.
Аз жената
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Столичната Първа САГБАЛ „Св. София“ стартира кампания за безплатни гинекологични прегледи за диагностициране на миоми на матката и насочване за навременно лечение. Прегледите ще се извършват от специализиран екип като участие ще вземе и директорът на лечебното заведение доц. д-р Иван Костов. Прегледите ще се провеждат в периода от 26-ти март до 10-ти април 2015 г., след предварително записване на тел.: 02/822 05 83. На 16 март от болницата съобщиха, че телефонът за записвания се променя. Новият номер е 02/4 470 202. Записванията на него ще се приемат през работните дни от 14 до 16 часа. След изчерпване на предвидените часове за прегледи, записванията ще бъдат прекратени.

Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се среща при голяма част от жените след 35-40 години, има отношение към зачеването и към износването на бременността. Тя може да предизвика болкова симптоматика, както и кръвоизливи. Миомата на матката е най-честата причина за хирургично отстраняване на матката.

Миоми се установяват в 25-50% от жените на възраст между 30 и 40 години и още по-често при по-възрастните жени. Миоми се доказват в 80% от оперативно отстранените матки, независимо каква е била причината за операция.

Навременното диагностициране на миомите, докато са все още с малък размер, позволява тяхното лекуване чрез приемане на медикаменти, чрез ендоскопски операции (безкръвни) или чрез отворени хирургични операции.

В Първа АГ-болница „Св. София“ ендоскопското лечение на миоми се прилага в над 60% от случаите, както и при 1/3 от хистеректомиите (оперативно отстраняване на матката).

Коментирай