Здраве и красота

Необичайни употреби на горчицата

За облекчаване на мускулните болки

18.03.2015г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Горчицата е една от най-използваните добавки в кулинарията. Според исторически данни нейното използване датира още от времето на Древен Рим. Своята популярност тя добива през 13-ти век във френския град Дижон.

Тя не само обогатява вкуса на храната, но може да има и много други практични приложения. Някои от тях ще ви изненадат, но опитайте и се убедете в нейните положителни ефекти.

Като маска за лице

Горчицата също като майонезата може да бъде прилагана върху кожата. Маската с нелютива горчица ще направи кожата ви блестяща и ще стимулира нейния свеж вид. Вземете малко количество и я нанесете върху вътрешната част на китката.

Ако не предизвика дразнене, нанесете я като маска на лицето. Оставете да действа 10 минути и изплакнете с вода

За облекчаване на мускулните болки

След тренировка или когато усещате болка и напрежение в мускулите, горчицата може да бъде ваше спасение и да намали дискомфорта. Във вана с топла вода разтворете 2 супени лъжици горчица и 1 чаена лъжичка английска сол.

Релаксирайте 20 минути. Това трябва да ви облекчи.

Облекчете дишането

При силна настинка или грип се появява не само кашлица, но и неприятна хрема. Намажете гърдите си с малко количество горчица и върху тях поставете кърпа, която предварително сте накиснали в топла вода.

Свързани статии

Успокойте болното гърло

Горчицата успокоява болките в гърлото, като същевременно намалява възпалението. В чаша с хладка вода разтворете една супена лъжица горчица, малко сол, лимонов сок и мед. Разбъркайте добре и направете гаргара. Правете тази грижа 2-3 пъти дневно.

Като маска за коса

Горчицата може да направи косата ви наистина мека и красива. Нанесете малко количество от нея върху суха коса и оставете да действа 30 минути. След това измийте косата си както обикновено. Може да ползвате и горчица на прах, която да комбинирате с малко количество зехтин. Отново поставете маската на суха коса за 30 минути.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати