Здраве и красота

Как точно захарта уврежда кожата

Помислете отново дали ще ядете още захарни изделия!

17.03.2015г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Какво знаем за вредите от захарта? Ако зададете този въпрос на повечето хора, те ще отговорят, че захарта е предпоставка за трупане на килограми и рисков фактор за отключване на диабет.

Захарта обаче вреди на много повече нива в човешкото тяло. Ако сте чули, че тя пряко засяга кожата, значи сте чули правилно. Тя може да направи кожата ви повехнала, суха и дори сбръчкана.

Как захарта уврежда кожата?

Когато се консумират повече захарни изделия или храни с висок гликемичен индекс, кожата бързо поглъща глюкозата, независимо дали става дума за ядене на ябълка или сладолед.

Тези въглехидрати се разграждат от тялото до глюкоза, която повдига рязко нивата на инсулина. Това увеличение на инсулина в тялото предизвиква прилив на възпаление в тъканите, в частност кожата.

Ето как точно захарта съсипва кожата:

Възпаление

Захарта причинява възпаление навсякъде в тялото. Това е един от основните начини, по които кожата се уврежда. Захарта е силно кисел компонент в природата. Повишаването нивата на инсулина, причинено от простите въглехидрати като захарта, води до засилване на възпалението в тъканите.

Възпалението предизвиква пробиви по кожата – акне, пъпки, гнойни образувания.

Бръчки

Възпалителните процеси предизвикват не само пъпки и акне, те водят до поява на трайни и дълбоки бръчки. Захарта атакува колагена в кожата като го разрушава. Така кожата губи свежестта и еластичността си.

Бръчките започват да се появяват, когато колагеновите депа са изчерпани.

Свързани статии

Дисбаланс в кръвната захар

Консумирането на захар под каквато и да е форма влияе пряко и доста силно на нивата на кръвната захар в организма. Кръвната захар се повишава всеки път, когато погълнете някакви въглехидрати.

А когато консумирате продукти с добавена захар, тези нива скачат многократно. Така се създава вътрешно напрежение в тялото, което предизвиква отражения и върху кожата като неминуемо я уврежда.

Свободни радикали

Свободните радикали са молекули, които причиняват възпаление и клетъчно увреждане на тялото в цялостен план.

Изследванията показват, че сладките храни и високите нива на захар създават повече свободни радикали, отколкото тялото може да понесе.

Дехидратация

Захарта води до дехидратиране на клетките, което води до сухота в кожата. Сухотата пък води до поява на повече бръчки. Освен това дехидратираната кожа е склонна да образува тъмни кръгове около очите, подпухнали участъци и сенки. Тенът става доста неизравнен.

Помислете си отново дали ще продължавате със захарната „диета“!

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати