Здраве и красота

Храни за здрави кости

Превенцията на остеопорозата е важна още от млада възраст

04.04.2015г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Костите са едни от най-важните части на организма. Без тях животът ни би бил немислим. Затова трябва да се грижим за здравето им всеки миг, да ги подхранваме и пазим.

За съжаление, костите не остават еднакво здрави през целия живот. Още в началото на 30-те години от живота на човек започват да се появяват първите симптоми на дегенерация на костите.

Появяват се болки, неразположения, невъзможност за извършване на определени действия.

С течение на времето изграждащите клетки на костите намаляват или се изменят. Те стават податливи на изтъняване, което е предпоставка за развитие на остеопороза.

За да предпазите костите си още от млада възраст, трябва да внимавате с какво се храните и какъв начин на живот водите.

Храната е много важна за изграждането и поддържането на организма в добро здраве, затова чрез нея трябва да се стремим да набавяме нужното. Ето какво е необходимо за здравето на костната система:

Прясно мляко

Млякото е най-добрият съюзник в борбата за здравите кости. То е една от най-богатите на калций храни.

Възрастните хора над 50 години се нуждаят от 1000 мг калций на ден. След тази възраст нужното количество също се увеличава. Една чаша прясно мляко със стандартна масленост 3,6% съдържа средно 300 мг калций.

Свързани статии

Кисело мляко

Киселото мляко също не е за подценяване. То е чудесен източник на важния за костите елемент. Една чаша кисело мляко също съдържа приблизително 300 мг калций. Освен него то е богато на полезни бактерии, подпомагащи метаболитните процеси в организма.

Киселото мляко е и доста по-диетично от прясното. За хората, страдащи от стомашни проблеми, консумацията на прясно мляко често е проблем, но с киселото дразнения в стомаха не се получават, така че спокойно можете да наблегнете на ежедневната му употреба.

Зелени листни зеленчуци

Калцият присъства в доста зеленчуци, но зелените листни зеленчуци са сред първенците по количество на ценния минерал. Включете спанака, сминдуха, къдравото зеле, броколите в менюто си, за да сте сигурни, че костите ви получават необходимите дози.

Снимка: Thinkstock

Морска храна

Скаридите, сардините, рибата тон, скумрията и сьомгата са особено богати на калций. Те съдържат и полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Похапването на морски дарове 2 пъти седмично ви дава доста добри количества калций, важен за костите.

Соя

Една малка чаша тофу съдържа невероятните 300-400 мг калций. Соята е особено полезна за здравето на костите за жените в менопауза. Те страдат от недостиг на естроген, обвързан директно с калциевите нива в организма.

Коментирай