Здраве и красота

Стартира национална образователна кампания H2Обичам

Поне 6-8 чаши вода дневно за добра хидратация препоръчват специалистите

20.03.2015г. / 11 13ч.
Аз жената
Стартира национална образователна кампания H2Обичам

При недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие. Засилват се процесите на стареене. За това предупреди проф. д-р Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София, при откриването на информационна кампания Н2Обичам.

Кампанията има за цел да представи ползите от добрата хидратация за човешкото здраве и започва в навечерието на Световния ден на водата – 22 март. Тя е съвместна инициатива на Сдружение „Аз обичам водата“, Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София и „Девин“ АД.

Поддържането на водния баланс в организма на човека е важно за доброто здраве, а обезводняването в резултат на недостатъчен прием на вода и течности води до намаляване на умствената и физическа работоспособност, нарушаване на вниманието и концентрацията, умора и главоболие, нарушена регулация на телесната температура и др.

Това сподели проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на МЗ по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи.„Приемайте ежедневно достатъчно количество вода (поне 6-8 чаши), в малки количества през целия ден“ е послание, включено към препоръките за здравословно хранене на всички възрастови групи.

В пакета от законодателни мерки за здравословно хранене на децата в България, отглеждани в детски ясли, детски градини и училища приемът на течности се осигурява основно чрез предлагане на питейна вода“, добави още проф. д-р Дулева.

„Световният ден на водата, който се отбелязва на 22 март, е само един повод да си припомним, че водата е най-скъпоценният жизненоважен ресурс. Нашата цел обаче е в дългосрочен план да информираме все по-голяма част от обществото за важността на водата и ползите от хидратацията“, коментира председателят на „Аз обичам водата“ Антоанета Салфидж на представянето на кампанията днес.

„Девин“ АД също припознава Н2Обичам, като част от ангажираността й за промотиране на здравословния и активен начин на живот. Кампанията Н2Обичам ще се развива чрез серия от активности, като първите от тях ще бъдат по случай Световния ден на водата, когато всички желаещи ще могат да измерят водното си съдържание със специален уред и да научат повече за хидратацията.

Активността ще се проведе на 21 и 22 март в The Mall и музея „Земята и хората“ успоредно с още други интересни събития, организирани от „Аз обичам водата“.

Интересни факти за водата и полезни съвети за хидратацията ще бъдат регулярно публикувани на уеб сайта www.h2obicham.bg и Фейсбук страницата H2Obicham. Скоро посетителите на сайта ще могат лично да задават своите въпроси до доказани специалисти в области като хранене, спорт и др.

За сдружение „Аз обичам водата“

„Аз обичам водата“ е сдружение с идеална цел, чийто основен приоритет е изграждането на единна гражданска позиция за опазване на естествените водни ресурси и устойчивата им употреба в човешкия бит. От учредяването си организацията работи активно и промотира темата вода във всичките и форми и възможности за потребление в човешкия бит.

Коментирай