Здраве и красота

Усмивката – защо трябва да грее по-често на лицето?

Здравословни ползи от честия смях

22.03.2015г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Усмивката е възпявана толкова често. Тя променя лицето на човек, кара го да се чувства добре. Тя е нещото, което много хора първо забелязват у някого. Освен че подобрява настроението, усмивката влияе положително и върху здравето.

Как точно усмивката ни прави по-здрави?

Понижава пулса

Усмихването отпуска тялото и намалява сърдечната честота. Като ефект от това се явява и намаляването на кръвното налягане.

Намалява стреса и тревожността

Неслучайно съществуват многобройните теории за позитивното мислене и лековитите му ползи. С усмивката е същото – тя е способна да облекчи стреса и тревожността, защото когато човек се смее, тялото му произвежда ендорфини. Те имат успокояващ ефект.

Подобрява настроението

Когато не сте в настроение се опитайте да се усмихнете. Дори фалшивата усмивка се отразява благотворно на тялото и мозъка. Ще видите как след известно време и няколко усмивки настроението ви ще се подобри.

Създава връзки

Усмивките ни правят по-привлекателни. Те действат на подсъзнателно ниво за околните и предизвикват събуждане на инстинкта за приобщаване. Колкото по-весел и усмихнат е човек, толкова повече околните го възприемат като подходящ за комуникация, партньорство, приятелство и съдружие.

Свързани статии

Увеличава производителността

Доказано е, че ведрите и усмихнати хора са по-продуктивни в работата си. Усмивката ни прави по-успешни в кариерата и личния живот от намусените и нещастни хора.

Премахва болката

Отново ендорфините имат заслуга за премахването на болката. Тези вещества произвеждат химикали, притъпяващи центровете на болката в мозъка.

Кара ви да изглеждате по-млади

Проучванията показват, че усмихването води до подмладяване поне с 3 години. Така че – усмихвайте се по-често. Така ще свалите доста годинки от лицето си!

Подобрява възприятието

Стресът стеснява вниманието върху едно нещо. Така се намалява общата продуктивност. Ако се усмихвате по-често, учените са категорични, че ще подобрите възприятията си, което пък ще повлияе добре на общата ви дееспособност.

Коментирай