Здраве и красота

Червените боровинки – какво е чудото в тях?

Многобройните здравословни ползи от червените боровинки

01.04.2015г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Червените боровинки са малки сладки плодове с леко тръпчив вкус. Те са богат източник на фибри и големи количества витамин C и E. От консумацията на червени боровинки има няколко забележителни здравословни ползи, с които ще ви запознаем. Тези ползи надскачат познатите на всички облекчения на пикочните пътища!

Подобряват нивата на холестерола

Изследванията показват, че пиенето на една чаша неподсладен сок от червена боровинка на ден подобрява нивата на добрия холестерол с 10%. Също така нивата на лошия холестерол се намаляват като се предотвратява появата на плаки по съдовете.

Защитават мозъка

Тези боровинки съдържат мощни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които предпазват мозъка от увреждания, които биха могли да доведат до загуба на памет и дегенерация.

Спомагат за отслабване

Ако ядете по половин чаша червени боровинки на ден, ще приемете с тях само 25 калории. Тези плодове съдържат много баластни вещества, които поддържат храносмилателната система в добро здраве и я карат да функционира правилно.

Успокояват кожата

Червените боровинки или пресният сок от тях прави възпалената кожа гладка и подмладена. Високото съдържание на витамин E в тях спомага за регенериране на клетките и предотвратява появата на бръчки.

Свързани статии

Превенция и лечение на уринарни инфекции

Високите стойности на проантоцианидини в червените боровинки предотвратяват натрупването на колонии от ешерихия коли – бактерията, отговорна за повечето инфекции на пикочните пътища.

Консумирането на червени боровинки прави урината по-кисела, което помага за предотвратяването на образуване на алкални калциевоамониеви фосфати (камъни) в пикочните пътища.

Предотвратяват инфекции в устната кухина

Червените боровинки предотвратяват възникването на инфекции във венците и устната кухина. Така се спира образуването на плака, зъбен камък и кариес.

Ефикасни срещу рак

Изследванията показват, че червените боровинки са много ефективни в инхибирането на туморните клетки. Те могат да помогнат за предотвратяването на рак на простатата, черния дроб, гърдата, яйчниците и дебелото черво, смятат учените.

Коментирай