Здраве и красота

Какво не знаем за бръчките?

Цветните храни предпазват от бръчки

30.03.2015г. / 18 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Страхувате ли се от бръчките? Повечето жени се страхуват. Затова и се подлагат на различни процедури за намаляване на фините линии и бръчките по лицето.

Козметиката, която уж намалява появата на бръчки и отлага възникването им във времето, често не дава особен резултат. Ефектът от козметичните и хирургичните процедури също е временен.

Оттук идва въпросът какво всъщност не знаем за бръчките? Какво ги предизвиква? Предразположени ли сме малко или повече към тях и трябва ли да се притесняваме от появата им?

Ето няколко неща, които малцина знаят за бръчките.

Бръчките имат генетичен компонент

Ако се чудите защо определени части от лицето ви се набръчкват по грозен начин за сметка на други, това е защото генетично ви е заложено.

Степента, дълбочината и видът на бръчките до голяма степен зависят от родословното ви дърво. Каквото и да правите, трудно бихте се отървали от тях.

Слънцето е основен фактор за поява на бръчки

Ултравиолетовите лъчи на слънцето са отговорни за по-ускореното стареене на кожата, което води до бръчки и увреждане, пигментация, намаляване на еластичността на кожата и разрушаване структурата й.

Спането на една страна предизвиква бръчки

Когато остарявате, колагеновите връзки и съединителната тъкан на лицето започват постепенно да се разрушават.

Когато спите на една страна през цялата нощ, кожата ви се мачка върху възглавницата. Така лицето се притиска силно и се образуват доста фини линии на определени места. Опитайте се да спите по гръб, ако е възможно или поне сменяйте позата през нощта.

Бръчките могат да са признак на лошо зрение

Ако имате бръчки около очите, това може да е предизвикано от присвиването на очите в стремежа да фокусирате погледа си към нещо.

Лошото зрение и невъзможността да видите нещо ясно може да е признак на късогледство. Много често късогледите хора, които не носят очила, присвиват очи, за да фокусират зрението си по-добре.

Свързани статии

Цветните храни предпазват от бръчки

Ярко оцветените зеленчуци, плодове и зелените листни зеленчуци са претъпкани с антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, причиняващи стареене и други заболявания.

Храните, които са добри за здравето на сърцето имат високи количества витамин С и Е. Те също са много полезни за кожата. Избягвайте захарта – тя причинява повече бръчки от която и да е друга храна.

Пиенето на повече вода може да помогне за предотвратяването на бръчките

Добре хидратираната кожа изглежда тонизирана и еластична. Представете си балон, пълен с вода и такъв, в който няма вода. Празният балон естествено ще изглежда доста по-зле и по-набръчкан от пълния, нали?

Изразителните хора имат повече бръчки

Хората, които имат природен стремеж към по-изявено изразяване и мимика на лицето, страдат от повече бръчки, за съжаление.

Овлажняването все пак е вид решение

Сухата кожа е много по-склонна към бръчки. Затова гледайте да не оставяте кожата си нехидратирана. Важно е тя да е мека и гладка. Ако е възможно избягвайте химически натоварени овлажнители, каквито са козметичните продукти.

Заложете на естествените овлажнители, дар от природата.

Коментирай