Здраве и красота

Защо сте постоянно уморени?

Дори когато сте се наспали!

30.03.2015г. / 14 12ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Умората ни наляга всеки ден. В натовареното и изпълнено със стрес ежедневие много често чувстваме умора, въпреки че уж сме се наспали. Ако чувствате бодрост все по-рядко и все по-трудно, вероятно има причина за това.

Експертите разкриват лошите навици, които ни карат да се чувстваме непрекъснато уморени. Ето кои са те:

Пропускате тренировки

Според учените, заседналият начин на живот и липсата на физическа активност предизвикват хронична умора. Дори леките упражнения в продължение на 20 минути 3-4 пъти в седмицата оказват влияние към подобряване на енергийните нива и дееспособността.

Не пиете достатъчно вода

Леката дехидратация оказва влияние върху нивата на умора. Дори 2% загуба на телесни течности играе съществена роля за умората. Дехидратацията води до намаляване обема на кръвта, което прави доставката на кислород към тъканите по-оскъдна. Това води до лесна уморяемост и липса на енергия.

Не приемате достатъчно желязо

Недостигът на желязо се характеризира с усещане за мудност, раздразнителност, слабост и липса на концентрация. Усещането за сънливост също е много типично за дефицита на желязо.

Увеличете приема на храни, богати на желязо.

Вие сте перфекционист

В стремежа си да сте перфектни, често се престаравате и хабите повече енергия и сили, отколкото е необходимо. Затова и се чувствате постоянно отпаднали.

Дайте си малко почивка и намалете оборотите.

Правите от мухата слон

Че кой не го прави? Много хора обаче го правят постоянно. Когато се впрягате дори за най-малкото нещо, вредите на себе си, изтощавате енергийните нива и пръскате излишни нерви, които намаляват способността ви да изпълнявате нормално ежедневните си дейности.

Свързани статии

Пропускате закуската

Закуската е най-важното хранене за деня. То зарежда организма с важни хранителни вещества, които ви държат сити до обяд. Много специалисти по диетология твърдят, че закуската трябва да е най-обилното и богато на хранителни вещества хранене.

Всяко следващо трябва да е по-малко на обем и калории. Така вечерята се пада най-оскъдното ядене за деня.

Живеете главно с нездравословна храна

Храните с висок гликемичен индекс, преработените храни, изкуствените захари и подсладители – всички те съсипват организма и пречат на нормалната му работа. Оттам идва и хроничната умора.

Бюрото ви е като сметище

Ако не внесете ред в работното си място, няма как да се чувствате бодри. Пълното с боклуци бюро, разхвърляните книги и папки – всичко това прави организма по-стресиран и ви лишава от важни енергийни нива.

Коментирай
Свободно време