Здраве и красота

За какво подсказват болките в коленете?

Симптом ли е това на ранна колянна остеопороза?

27.03.2015г. / 18 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Болят ли ви коленете? Ако имате болезненост в коленните стави, а сте на възраст, която не предполага износването им, ако не можете да се качите по стълбите без болка в коленете, тогава вероятно страдате от ранна остеопороза на колянната става.

Това установява проучване от университета в Лийдс.

В проучването участниците трябвало да отговарят на въпросници, които имали за цел да проверят чувстват ли болка в коленете пациентите по време на различни ежедневни дейности. Ако е така, колко силна е била болката.

За онези, които стартирали проучването без болка в коленете, дискомфортът при изкачване на стълби се оказал първият признак за възможна колянна остеопороза.

Учените отдават стареенето на тъканите в коляното на натовареността на тази става. Тя понася ежедневни тежести и натоварвания. Тя е носеща става за целия организъм. Това оказва силно напрежение в нея, което предизвиква бъдещи проблеми с коленете.

Ранната колянна остеопороза поразява хора около 40-годишна възраст или поне такава е тенденцията според учените и лекарите.

Симптомите могат да започнат много по-рано, особено ако тренирате усилено или сте много активни. Травмите на коленете и сухожилията са още един рисков фактор.

Свързани статии

Ако чувствате болки по-рано от допустимото за възрастта е добра идея да започнете да обръщате повече внимание на превенцията на костно-ставните заболявания.

Колкото по-рано се започне със здравословните промени в живота, толкова повече се отлагат болките и структурните нарушения в ставите в бъдеще.

Най-важното, което можете да направите според специалистите е да наблегнете на спортовете, които са щадящи за ставите, например плуването за сметка на натоварващия джогинг.

Ако симптомите продължават, посетете физиотерапевт. Той ще ви посъветва какви упражнения да правите и кои натоварвания да ограничите.

Ако имате наднормено тегло, трябва да го редуцирате възможно най-бързо. Това е едно от нещата, които задължително трябва да направите, за да облекчите болките в коленете.

Коментирай