Здраве и красота

7 причини канелата да е суперподправка!

Многобройните ползи от канелата

26.03.2015г. / 07 23ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Подправките са чудо на природата. Едно такова чудо е канелата. Тя е не просто подправка – тя е аромат, тя е лек, тя е парфюм и още много други неща!

Ще ви докажем, че канелата е една суперподправка като ви представим 7-те причини да я наричаме така!

Аромат

Ароматът на канелата е уникален и разпознаваем. Той е неповторим и характерен, в много случаи дори силен и опияняващ. Миризмата на канела е една от най-обичаните в света, което я прави и много предпочитана.

Тя се използва в много ароматизатори за дома, като добавка към кухненски препарати, като аромат за свещи, парфюми и още много други.

Естествен дезинфектант

Канелата съдържа естествени антибактериални и антимикробни вещества. Няколко капки етерично масло от канела, разтворени във вода, могат да свършат чудеса в домакинството ви.

Канелата е подходяща за почистване на много повърхности – дървени парапети, зони за готвене, дръжки и всякакви често използвани повърхности.

Подобрява нивата на кръвната захар

Проучванията са доказали, че канелата има благотворно действие спрямо кръвната захар. Тя понижава глюкозата в кръвта, което намалява риска от поява на диабет, както и облекчава състоянието на вече диагностицираните с диабет.

Кинезитерапия

Канелата има затоплящ ефект. Това означава, че ако я смесите с масажно масло, това би бил чудесен начин да разтриете засегнати мускулни зони и да премахнете напрежението.

Свързани статии

Здрави зъби и венци

Канелата е известна с противовъзпалителните си свойства. Това помага при облекчаването на проблеми в устната кухина. Възпалените венци се повлияват от гаргара с канелен разтвор.

Редовната консумация на канела, както и жабуренето на канелен разтвор, подобрява значително здравето на венците и зъбите.

Противогъбични свойства

Канелата има много силни противогъбични свойства. Ако страдате от микоза на ноктите или стъпалата, правете редовни бани с масла от канела. Потапяйте краката си в гореща вода с разтворена канела или етерично масло от канела и ще се убедите колко голям ефект има тя.

Лечение на възпалено гърло

Канелата отдавна се използва като средство за лечение на настинка и грип. Тя помага за облекчаване симптомите на възпалено гърло. Антимикробните вещества в нея помагат за овладяване на инфекцията и намаляване на възпалението.

Коментирай
Здраве и красота