Здраве и красота

Естествени методи за борба с комедоните

Как да се отървем от черните точки?

30.03.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Черните точки, известни още като комедони, представляват мастни натрупвания със секрети от мастните жлези, които в последствие се окисляват и възпаляват. Комедоните съдържат в себе си още мъртви кожни клетки, кератин и себум. Те се появяват най-често по лицето, врата.

Кои са причините за поява на комедони?

Най-честите причини за поява на черни точки са стресът, хормоналният дисбаланс, лошата хигиена на лицето, пушенето, козметиката, кофеинът и генетиката. Списъкът е наистина голям, но за наше щастие има някои натурални средства, които помагат за премахване на комедоните.

Кои натурални средства помагат срещу комедони?

Домати

Мастните натрупвания причиняват акне и кожни възпаления. Сокът на пресните домати помага за затваряне на разширените пори. Смесен с лимонов сок, сокът от домати може да се приложи директно върху кожата на лицето като естествен дезинфектант.

Масажирайте леко с кръгови движения. Оставете да изсъхне за около 20 минути. След това изплакнете с топла вода.

Лимони

Лимоните са натурален продукт, който е изключително благоприятен за лечение на черни точки. Изстискайте няколко капки лимон в купа, смесете ги с лъжичка сол и разбъркайте. Ще се получи леко груба смес.

Разтрийте лицето с този скраб с масажни движения. Оставете да подейства около 20 минути и изплакнете.

Мед

Медът работи много добре за премахване на черните точки и възпаленията от лицето заради противовъзпалителните си и антибактериални свойства.

Направете си масаж с лъжичка мед. Лицето ви ще се почувства силно освежено. След като размажете меда го оставете да поседи малко върху кожата за около 15 минути.

Сода

Ексфолирането със сода помага за премахването на комедоните много ефективно. Содата премахва мъртвите клетки и сухата кожа. Можете да използвате гъба за почистване на лице, напоена със сода и няколко капки вода.

Свързани статии

Кисело мляко

Киселото мляко и овесените ядки, смесени добре, представляват ефективна смес срещу черни точки. Разбъркайте 2 лъжици овесени ядки и 3 лъжици кисело мляко. Добавете една супена лъжица зехтин или лимонов сок. Разбъркайте добре съставките и нанесете отново с кръгови движения върху лицето.

Оставете да подейства за 15 минути и изплакнете с топла вода.

Яйца

Разбийте в купа 2 белтъка и добавете една лъжица мед. Нанесете директно върху засегнатата област и оставете за половин час. Отмийте с хладка вода.

Канела

Канелата е магична подправка. Тя има силни антибактериални свойства. Направете си маска с 5-6 щипки канела и 1 лъжичка мед. Нанесете с масажни движения върху лицето като разтривате добре.

Тази маска работи добре и в комбинация с малко лимонов сок.

Индийско орехче

В купа смесете 1 супена лъжица индийско орехче на прах с 1 лъжица кисело мляко. Разбъркайте добре и нанесете върху кожата. Сместа действа чудесно на акнетична кожа, кожа с комедони, като подобрява текстурата й и намалява белезите от пъпки.

Коментирай