Здраве и красота

Упражнения за здрава и млада вагина

Как да запазим мускулатурата на вагината и тазовото дъно?

31.03.2015г. / 18 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

И вагиналните мускули имат нужда от поддържане, както всички останали мускули в тялото. Здравето на вагината не трябва да се пренебрегва.

Мускулатурата на тазовото дъно е силно необходима за поддържане на органите и предотвратяването на спадането им в малкия таз.

Добрата кондиция на вагиналните мускули има значение и за предотвратяване на инконтиненцията (неволно напишкване). Това се случва, когато кръгообразните мускули на вагината биват разхлабени по една или друга причина.

Кои са най-подходящите упражнения за стягане на мускулатурата в тазовото дъно и вагината?

Упражнения на Кегел

Най-хубавото нещо при този вид упражнения е, че можете да ги правите навсякъде! Бавно стегнете вагиналните мускули под пикочния мехур. Стискайте колкото можете по-силно за няколко секунди.

Повторете това няколко пъти като свивате силно, задържате и след това отпускате мускулите. Правете това упражнение в продължение на 5 минути всеки ден.

Упражнения за тазовото дъно

Стегнете и отпуснете мускулите на тазовото дъно. Повторете това 10 пъти. Уверете се, че не стягате мускулите на корема и бедрата заедно с тези на тазовото дъно.

Клякания

Вярвате или не, кляканията също имат отношение към поддържане на добра форма на вагиналните мускули. Застанете с леко разтворени крака на нивото на раменете. Поддържайте бедрата стегнати като клякате бавно и задържате клековете за няколко секунди.

За най-добри резултати добавете и тежести в ръцете.

Свързани статии

Повдигане на краката

Легнете по гръб и започнете да повдигате всеки крак във въздуха. Започнете първо с редуване на двата крака, след това ги повдигайте заедно. С тонизирането на краката, стягате и вагиналните мускули.

Вагинални „гирички“

При този вид упражнения във вагината се поставят различни специализирани медицински предмети, след което мускулатурата на вагината започва да се съкращава волево.

Упражненията напомнят тези на Кегел, но включват и предмет, например вагинални топчета, конуси. Стягайте мускулите след поставянето на предмета, колкото можете. С течение на времето мускулите на вагината стават все по-устойчиви.

Коментирай