Здраве и красота

Защо електролитите са жизненоважни за организма?

Какво точно са електролитите и каква е функцията им?

03.04.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно сте чували термина „електролити“. Лекарите го използват в случаите, в които става дума за дехидратация. Чудите ли се всъщност какво точно представляват те?

Преди да се опитаме да обясним по-подробно, трябва да отбележим, че електролитите са от изключителна важност за организма. Най-важните вещества за електролитите в организма са калций, калий, магнезий, фосфор и натрий.

Какво представляват електролитите?

Електролит е всяко вещество, съдържащо свободни йони. Натрий, калий, калций, хлориди и фосфати са най-честите примери за електролити. Те са основни вещества, които се разпадат на йони, когато попаднат в разтвор и придобиват способността да провеждат електричество.

Всички висши форми на живот, включително хората, не могат да съществуват без електролити.

Има няколко електролита, които се намират в човешкото тяло. Всеки от тях има специфична роля. Повечето са отговорни за поддържането на равновесието в обмяната на течности между клетките и тъканите.

Този баланс има критично значение за поддържането на организма хидратиран, както и за провеждането на нервните импулси, мускулната функция и нивата на pH в тялото.

Роля на електролитите

Електролитният дисбаланс може да бъде много вреден за здравето, тъй като електролитите имат съществени функции.

Мускулите и невроните са „електрическите“ тъкани в тялото. Те се нуждаят от електрически импулси, за да изпълняват функциите си. Без достатъчно електролити това няма как да се случи.

Тези тъкани се активират от електролитната активност между извънклетъчната и вътреклетъчната течност. Мускулните съкращения изискват калций, калий и натрий за нормалната си работа. Дефицитът на тези вещества предизвиква мускулна слабост и крампи.

Твърде много натрий, от друга страна, може да доведе до високо кръвно налягане и значително увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Поддържане на нивата на електролитите в тялото

Нивото на даден електролит в кръвта може да стане или твърде високо, или твърде ниско. Нивата на електролитите се променят в зависимост от обема течности в тялото.

Електролитните нива се поддържат в постоянни нива от бъбреците и някои от хормоните. За да се запази концентрацията на електролити в телесните течности постоянна, тези електролити трябва да се подновяват непрекъснато.

Балансът на електролитите в тялото се определя също така от храната и напитките. Така че тези нива също са подвластни на правилното хранене.

Свързани статии

Кои са най-важните електролити в организма?

Калий

Калият помага на тялото да разгражда въглехидратите, поддържа правилния растеж и регулиране на електрическата активност на сърцето. Той се намира в много различни храни. Зеленчуци като броколи, тиква, домати и грах са най-богати на калий.

Плодове с високо съдържание на полезния микроелемент са банани, киви, пъпеши, кайсии, цитрусови плодове.

Магнезий

Добри източници на магнезий са ядките, пълнозърнестите храни, зелените листни зеленчуци, меласата, тиквата и тиквените семена.

Фосфор

Месото и млечните продукти са прекрасни доставчици на фосфор. Плодовете и зеленчуците, за съжаление, са доста по-бедни на този микроелемент.

Натрий

Количествата натрий са решаващи за здравето на организма. Той помага за регулиране обема на кръвта и работата на сърцето, както и кръвното налягане. Храни като мляко, цвекло, целина съдържат най-високи нива на натрий.

Той се намира още в доматите, маслините, водораслите и, разбира се, в готварската сол, с която всички трябва да внимаваме.

Коментирай