Здраве и красота

Как да разпознаете здравословен проблем с помощта на китайската медицина?

Лицето дава една от най-важните информации за здравословното ни състояние

08.04.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Според китайската медицина, отделните части на лицето могат да подскажат за състоянието на най-важните органи в човешкото тяло. Лицето дава една от най-важните информации за здравословното ни състояние. Ето кои знаци не бива да пренебрегвате.

Чело

Според китайската медицина състоянието на челото е свързано със сърцето, червата, ума и духа. Обръщайте внимание на вида на кожата на тази част от лицето. Малките зачервявания, кръвоносните съдове или промяна в цвета, могат да подсказват за проблеми със сърцето или силни емоционални преживявания, през които сте преминали скоро.

Сърдечният удар също може да подскаже за себе си с промяна в цвета на кожата в областта на челото. Ако имате промяна в цвета, което е съпроводено с учестено сърцебиене, световъртеж, задух, болки или изтръпване в лявата ръка, незабавно се консултирайте с лекар.

Нос

Носът се свързва със състоянието на стомаха, далака и панкреаса. Обърнете внимание на състоянието на кожата на носа. Ако често консумирате мазни, пикантни, тестени и преработени храни, това може да се види върху кожата ви като малки черни точки.

Не бива да забравяте, че състоянието на кожата зависи от качеството на храната. В случай че страдате и от запек или честа диария, това може да подсказва и за храносмилателни проблеми. От друга страна спуканите капиляри на носа могат да възникнат в следствие на стрес или злоупотреба с алкохол.

Брадичката

Брадичката се отнася според китайската медицина до елемента вода. Вътрешно е свързана със състоянието на бъбреците и пикочния мехур, включително и хормоните и жлезите. Ако цветът на кожата в тази област е по-тъмен или различен в сравнение с останалата част от лицето, това може да подсказва за проблеми с бъбреците или пикочния мехур.

Появата на комедони или пъпки в областта на брадичката е признак за хормонален дисбаланс. Също така обърнете внимание и на вдлъбнатата част между носа и горната устна. Тази малка област се отнася до матката и яйчниците при жените и за простатата при мъжете.

Всяка промяна в цвета може да подсказва за здравословни проблеми, свързани с детеродните органи.

Дясната буза

Кожата на дясната буза се отнася до състоянието на белите дробове и дебелото черво. Проблемите с тези органи могат да се отразят чрез промяната на цвета на кожата, като появата на акне, екзема или зачервяване. Тези белези на дясната буза също така могат да бъдат признак и за настинка.

Свързани статии

Различни заболявания на белите дробове, както и на горните дихателни пътища, също могат да бъдат разпознати по състоянието на дясната буза. Хората, които са предразположени към респираторни алергии или астма, често получават обриви в тези области.

Лява буза

Лявата буза се свързва със състоянието на черния дроб и жлъчката. Спуканите капиляри и зачервяванията показват възпаление, високо кръвно или токсини в черния дроб. Също така, ако в областта на лявата буза има жълтеникав нюанс, това може да подсказва за евентуални камъни в жлъчката, високи триглицериди и холестерол.

Проблемите в тази област на лицето биха могли да разкрият и наличието на различни емоционални състояния, като гняв и депресия.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Свободно време