Здраве и красота

Какво прави замразените храни толкова вредни?

Не са вредни, само защото не са пресни!

02.04.2015г. / 14 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем, че замразените храни са много предпочитани от заетите с работа и ангажименти домакини. Знаем още, че тези храни често ни спасяват в приготвянето на бърза вечеря, удобни са, особено ако нямаме време да приготвяме прясна храна.

Знаем още, че замразените храни и продукти са вредни, но даваме ли си сметка защо това е така?

Толкова е лесно да приготвим нещо сготвено от замразени зеленчуци, картофи, тесто! Всичко става бързо, семейството е доволно, че има топла храна на масата, а ние сме щастливи, че сме успели да свършим задачите си през деня и едновременно с това да сготвим на любимите си същества!

Колкото и апетитни и лесни за приготвяне да изглеждат замразените храни, трябва да имаме предвид рисковете за здравето, които те носят. Замисляли ли сте се защо всъщност замразените храни са толкова вредни?

Въпреки широките рекламни кампании на различни полуготови или замразени храни, домакините трябва да имат едно наум какво купуват. Не се доверявайте напълно на примамливите реклами и четете дребния шрифт.

Обикновено в замразените продукти съдържанието на натрий е много голямо, защото той играе роля на стабилизатор и прави продуктите по-издръжливи и свежи след размразяване.

Всъщност, натрият се използва широко в кулинарията и хранителната промишленост. Той не е забранен и поради тази причина присъства и в много замразени продукти. Лошото обаче е, че често пъти количествата му са по-големи от допустимото.

Това подлага на риск здравето, тъй като големите количества натрий се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, както и заболявания на обмяната на веществата.

Друга вредна или потенциално опасна съставка, използвана в замразените храни е хидрогенирано палмово масло, което носи множество трансмазнини на организма. Те предизвикват увеличаване на мастната тъкан, повишаване на секрецията на инсулин, повишаване нивата на холестерол и всички усложнения, произхождащи от тези вреди.

Най-опасен е фактът, че трансмазнините имат и канцерогенен ефект върху клетките.

Свързани статии

Количеството натрий е от значение. Дневната доза за възрастен е добре да не надвишава 2300 мг. В някои продукти може да се срещне съдържание на натрий от порядъка на 700 до 1800 мг. Представете си, ако през останалото време погълнете храна, овкусена със сол – колко пъти ще надвишите количеството за деня?

Честата консумация на замразени храни може да изложи на риск хора с високо кръвно налягане и такива, страдащи от метаболитни заболявания и заболявания, свързани с хормоналния баланс.

Ако все пак ви се налага да употребявате замразени храни, четете внимателно етикетите. Гледайте да купувате по-рядко такива продукти, както и съдържанието на натрий в тях да не надвишава 800 мг.

Избягвайте храни, съдържащи кремави сосове и подобрители, наподобяващи някакъв вкус или мирис. Тези храни са богати на калории и наситени мазнини. За да балансирате диетата и здравословния си начин на живот, избирайте повече пресни плодове и зеленчуци.

Коментирай
Свободно време