Здраве и красота

Карфиолът не е просто част от туршията, а много повече!

Защо трябва да ядем много по-често карфиол?

15.04.2015г. / 09 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да смятаме карфиола за зеленчук, присъстващ единствено в туршиите. Той обаче заслужава да присъства на трапезата ни както в свеж вид, така и като зеленчукова гарнитура към ястията ни.

Карфиолът е представител от семейство Кръстоцветни, подобно на зелето и броколите. Той е с ниско съдържание на калории и е претъпкан с витамини и минерали.

Ще ви докажем колко полезен е карфиолът, като посочим 7 от най-важните причини да го добавите в менюто си.

Хранителен профил

Карфиолът е много богат на витамини от група В като тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова и фолиева киселина.

Карфиолът също така предоставя на организма важните омега-3 мастни киселини и витамин К. Източник е и на протеини, фосфор, манган и калий.

Антиоксидант и мощен фитонутриент

Карфиолът притежава истинска съкровищница от антиоксиданти и фитонутриенти. Той е богат на витамин С, бета-каротин, кемферол, кверцетин, рутин, канелена киселина, както и още много други.

Антиоксидантите осигуряват на организма защита срещу канцерогенното и окислително действие на свободните радикали.

Здрав мозък

Този прекрасен зеленчук е източник на холин, (витамин B4) и играе съществена роля за здравето на мозъка.

Добре е холинът да се приема по време на бременността, за да се повиши мозъчната активност на бебето в утробата. Това увеличава познавателната функция в бъдеще. Освен това, холинът потиска уязвимостта на мозъка от загуба на памет в по-късен етап от живота.

Превенция на рак

Сулфорафонът, намиращ се в карфиола, е съединение на сярата, което унищожава раковите клетки като по този начин намалява риска от развитие на туморна маса или разрастване на съществуваща вече такава.

Свързани статии

Противовъзпалителни свойства

Чудните полезни вещества в карфиола спомагат за намаляване и на възпалителните процеси в клетките, освен всички останали здравословни ползи. Индол-3-карбинол е противовъзпалително съединение, което действа на генетично ниво като помага за предотвратяване на възпалителните реакции в клетките и тъканите.

Храносмилателна система

Една чаша варен карфиол предлага на организма около 3,35 г диетични фибри. Те подобряват функцията на храносмилателната система и помагат за премахване на токсините и отпадъчните вещества.

Карфиолът съдържа глюкоафин – съединение, което има защитна функция спрямо лигавицата на стомаха. Диета, богата на глюкорафин пречи на стомаха да стане податлив на хеликобактери пилори – бактерия, причиняваща язви и рак на стомаха.

Тъканна регенерация

Карфиолът е изключително богат на витамин С, което е от съществено значение за възстановяването на тъканите. Този витамин е необходим за синтезирането на колаген – протеин, който се използва от организма за изграждането и обновяването на кожа, съединителна тъкан, сухожилия и ставни връзки.

Коментирай