Здраве и красота

Основни начини да съхраним здравето на очите

Ежедневни навици, които предпазват очите от инфекции, алергии и заболявания

09.04.2015г. / 08 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Проблемите с очите най-често са свързани с развиване на необходимост от положителен или отрицателен диоптър. По-голямата част от населението на земята страда от проблеми със зрението в някаква степен.

Изключително малко са хората, които могат да се похвалят с орлово зрение. Дори и да е така, с напредване на възрастта зрението търпи промени.

Често срещани са също така и някои инфекции на очите, както и алергични реакции. Защитата и добрата хигиена могат да помогнат да предпазим очите си от нежелани проблеми не само през наближаващия топъл сезон, но и по принцип.

Алергиите могат да бъдат сезонни или през цялата година в зависимост от алергена, предизвикващ реакцията на имунната система. Алергичните реакции се характеризират със сълзене, зачервяване, сърбеж в очите, но ако продължат повече от няколко дни, това може да е сигнал за бактериална инфекция.

За да защитим всячески очите си, трябва да знаем и изпълняваме няколко неща:

Използвайте слънчеви очила със защита срещу ултравиолетовите лъчи

Важно е да се носят очила с добра защита. Това предотвратява мигрена, проблеми с ретината, намалява рисковете от поява на катаракта и предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи, увреждащи роговицата на окото.

Носете очила при плуване

Ако плувате в някакъв басейн, независимо дали е естествен или изкуствен, е добре да носите винаги специални плувни очила. Те предпазват от проникване на вода в очите, а заедно с нея и редица болестотворни микроорганизми.

Най-честата инфекция, която се получава от водните басейни, е конюнктивитът.

Избягвайте пипане на очите с мръсни ръце

Когато сте на открито и около вас няма течаща чиста вода, потни сте и ви се ще да разтриете очи – не го правете. Така рискувате много сериозно да инфектирате очите си. Помнете, че през очите могат да навлязат също толкова инфекции, колкото и през устата, тъй като очите са своеобразен вход към вътрешността на организма.

Не пръскайте вода в очите

Когато изплаквате лицето си или просто се наплисквате (правим това най-често в жегите или след тренировка), винаги затваряйте плътно очите си. Избягвайте да допускате част от мръсната от лицето ви вода да попада в очите. Така не само можете да вкарате инфекции, но и твърди прахови частици, които след това дразнят окото.

Свързани статии

Пипайте с чисти ръце

Винаги измивайте ръцете си, преди да пипнете очите. Не осъзнаваме колко бактерии и инфекции внасяме в очите си само като ги докоснем. Имунната система се бори непрекъснато с тях, но в даден момент микробите си проправят път и причиняват доста проблеми.

Какво може да предизвиква алергична реакция в очите?

Най-често срещаните алергени са цъфтежът на растенията, прахът, парфюмите, козметиката, димът, мухълът. Ако установите какво ви причинява неудобство, свързано с очите, ще е по-лесно да отстраните проблема.

Ечемикът се появява при много хора. Обикновено се получава при замърсявания и наслагвания на мъртви клетки. Затова е важно да се стараете в превенцията на ечемик. Ексфолирайте нежно клепачите, за да премахнете мъртвите клетки и замърсяванията. Избягвайте козметика с неизяснен произход или изтекъл срок.

Не се препоръчва употребата на мокри кърпи за лице и пипането с мръсни ръце.

Коментирай