Здраве и красота

За какво помага родиолата?

Билката златен корен – много полезна за здравето

14.04.2015г. / 07 58ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Билковото лечение за много хора е единствен начин да облекчат различни проблеми и заболявания без да се тъпчат с химически медикаменти.

Малцина вероятно са чували за родиола розеа или така наречената билка златен корен, но ние ще ви разкрием нейните чудни ползи за здравето.

Научните изследвания констатират, че най-важните качества на родиолата са, че стимулира изключително мощно енергийните нива в организма и помага в борбата с депресията.

Родиолата спада към така наречените адаптогенни билки, които са много полезни за здравето. Наричат се така, защото вместо да действат по определен начин върху някой орган, те влияят върху целия организъм, за да стане той по-устойчив на вредните странични ефекти от стреса.

Така този тип билки се оказват много ефективни за лечение на редица заболявания.

Родиолата най-много помага при:

Абдоминално затлъстяване

Златният корен е безопасен за употреба. Той е ефективен за онези, които искат да намалят теглото си, особено в областта на корема. Родиолата съдържа активно съединение, наречено розавин. То действа като стимулатор на изгарянето на мазнини, тъй като провокира секрецията на ензима липаза, произвеждан от организма по естествен път и отговорен за разграждането на мазнините, особено складирани в областта на талията.

Ниски нива на енергия

Родиолата помага за увеличаване ниските нива на енергия в организма. Така лесно успявате да преодолеете хроничната умора, натрупана вследствие на стреса. Златният корен действа като повишава цялостно тонуса на организма, давайки тласък на еритропоетина, който стимулира производството на еритроцити.

По-високият брой червени кръвни телца означава по-добро насищане на клетките и тъканите с кислород. Така трансферът на хранителни вещества се улеснява и следователно енергията се повишава.

Свързани статии

Депресия

Депресията е широко разпространен проблем по света. Ежедневието в модерната цивилизация е толкова напрегнато, че няма как да не се отрази пагубно на психиката, а следователно и на организма.

Родиолата е от полза и тук. Тя повишава чувствителността на невроните като помага на невротрансмитерите допамин и серотонин да увеличат настроението и жизнеността. Това е важен момент в справянето с депресията.

При едно клинично проучване почти 2/3 от участниците отчели намаляване на симптомите на депресия след курс на лечение с родиола.

Коментирай